Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Wat zijn de regels voor voorrang geven aan voorrangsvoertuigen

Vraag gesteld door Frank_ op 25 februari 2018

Als er een voorrangsvoertuig nadert (politie/brandweer/anderen met de juiste signalen), wat doe je dan als automobilist/andere verkeersdeelnemer?
Volgens mij hebben ze enkel voorrang. Dus mag je zelf geen overtreding begaan bij het voorrang verstrekken.
Stel je maakt ruimte en er ontstaat een ongeluk, of je krijgt een bekeuring omdat je door rood licht rijdt. Hoe zit het nu werkelijk in elkaar? Wat is juridisch toegestaan/verplicht? En wat is gewenst gedrag.

Antwoord van Annemieke

Antwoord van Annemieke

ANWB Expert

U vraagt naar de regels voor voorrangsvoertuigen. U vraagt hoe u moet handelen en of u zelf daarbij ook een overtreding zou mogen begaan.

Weggebruikers moeten bestuurders van een voorrangsvoertuig voor laten gaan. Voorrangsvoertuigen zijn volgens de wet bestuurders van motorvoertuigen in gebruik bij politie en brandweer, motorvoertuigen in gebruik bij diensten voor spoedeisende medische hulpverlening, en motorvoertuigen van andere door Onze Minister aangewezen hulpverleningsdiensten indien zij een blauw zwaai-, flits- of knipperlicht voeren en een tweetonige hoorn om kenbaar te maken dat zij een dringende taak vervullen.

De wijze waarop voorrang wordt gegeven zal afhangen van de situatie op dat moment. Je moet zorgen dat het voorangsvoertuig zijn weg kan vervolgen op een manier dat je het overige verkeer en jezelf niet in gevaar brengt. De meest veilige weg is natuurlijk de beste. Door rood licht rijden creëert bijvoorbeeld weer een nieuwe gevaarlijke situatie en moet als het kan worden vermeden.

Tips voor het reageren op zwaailichten vindt u op www.zwaailichtensirene.nl