Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

VW Transporter: gebroken nokkenas. Aansprakelijk stellen garage?

Vraag gesteld door Flipje14 op 15 juni 2018

De nokkenas van mijn VW Transporter is gebroken. auto aan gort. Heb mij door kenners laten vertellen dat dit alleen maar kan als de distributie riem van de tijd afraakt. Km stand 240000. b.jaar 2002 Heb auto gekocht met 45000 op teller, altijd goed onderhoud bij vaste garage.
Distrubutieriem april 2017 vervangen. Nu 17000 mee gereden. In eerste instantie zei garage dat distributie riem en nokas niets met elkaar te maken hebben. Zojuist contact opgenomen met bovenstaand verhaal. Nu uitgenodigd voor gesprek. Ik wil hierbij graag bijstand van uw schade expert.
Vr. groet Joke Mulder

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

De nokkenas van uw VW Transporter is gebroken.

Een gebrek aan de distributie kan inderdaad een voorafgaande oorzaak zijn van een gebroken nokkenas maar dat zal toch echt vestgesteld moeten worden. Het is niet zo dat dit per definitie altijd het geval is. Een spontaan gebrokken nokkenas valt ook niet helemaal uit te sluiten. En uiteindelijk wie eist die bewijst, dus moet het verband wel duidelijk aangetoond worden

Ik begrijp er nog een gesprek gaat plaatsvinden maar wanneer dit een conflict dreigt te worden zal een onafhankelijke expert een motoronderzoek moeten doen. Het gebrek en de mogelijke oorzaak zal onderzocht moeten worden. Soms zet een garage zelf z'n verzekering er op en komt er vanzelf een expert bij. U zou ook zelf een expert in de arm kunnen nemen, misschien via uw rechtsbijstandsverzekering wanneer u daarover beschikt. Onafhankelijke expertise onderzoeken is geen activiteit van de ANWB. Daarvoor kunt u terecht bij onafhankelijke expertise bureaus. Voor een overzicht zie deze pagina van het Nivre.