Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Versnellingsbak vervangen na metaalgruis in de olie?

Vraag gesteld door Jan-Ytzen op 7 november 2017

Ik heb een Seat Ibiza 1.2 TDI 2011 /160.000 km en ik bracht 'm naar mn garage omdat hij opeens moeilijk schakelde. Vooral bij het terugschakelen en vanuit de achteruit naar de 1 was het lastig om 'm goed in de versnelling te krijgen. Bij de garage hebben ze de olie iut de versnellingsbak gehaald en daarin was behoorlijk wat metaaldeeltjes/gruis aangetroffen. Ze raadden me aan om een nieuwe versnellingsbak te laten plaatsen omdat ze dachten dat een lager stuk was en als ze dan toch bezig waren konden ze ook meteen de koppelingsplaten vervangen, in totaal zou me dat €1300 gaan kosten (voor een gereviseerde versnellingsbak). Ik heb mn auto nu weer even teruggekregen, maar nu er nieuwe olie in de versnellingsbak zit zijn de problemen met schakelen weg. Ik vraag me dus af of het echt verstandig/noodzakelijk is om de versnellingsbak te vervangen.

Ik hoor het graag,

mvg Jan Ytzen

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U heeft een technische vraag over de versnellingsbak van uw Seat Ibiza.

Nu de versnellingsbak weer goed schakelt na het verversen van de bakolie zou ik in dit stadium géén verdere aktie ondernemen. Kleine metaaldeeltjes kunnen best normale slijtage verschijnselen zijn gezien de kilometerstand.

Uiteraard is een defect lager ook een optie maar daar gaat de bak in de regel niet slechter door schakelen. Dat levert vooral een nadrukkelijk bijgeluid op. Maar wanneer dat óók niet het geval is en u zonder problemen weer kunt op- en terugschakelen, is eigenlijk wel de conclusie dat het probleem is opgelost. En wanneer er wezenlijk tóch iest mis blijkt, zal dat op een redelijk kort termijn weer opnieuw de kop op steken en wordt ingrijpen dan wel noodzakelijk.