Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Verschil kosten en brandstofverbruik ford focus 18 tdci en 16 tdci

Vraag gesteld door arievdberg50 op 2 mei 2016

Wij zoeken een ford focus station en willen die uit belgie importeren ( bekend met proces) voor een bedrag tussen 2500-3000
Er worden twee motoren aangeboden, relatief veel de 18 TDCI ( 115 pkversie) en de eerste 16tdci motoren. vanuit onze citroens ken ik de 16 HDI motoren en hun repautatie op gebied van zuinigheid en turbo problemen ( overigens zlef nooit mee te maken gehad)

Van de 18 TDCI kan ik weining vinden er zijn fervente voorstanders ( geen turbo problmene, degelijk ) en tegenstander ( ouderwetse diesel met echt dieselgeluid en trillingen en hoog brandstofverbruik)

Graag uw visie

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt het verschil in kosten tussen de 1.8 en 1.6 TDCI diesels van Ford.

Wanneer ik kijk naar het gemiddelde praktijkverbruik van de betreffende motoren zou de 1.8 versie rond de 1:17,3 moeten kunnen halen. De 1.6 versie is een fractie zuiniger; rond de 1:18,1.

De 1.8 versie met 115 pk is van de common rail generatie en heeft eigenlijk een beschaafde geluidsproductie. Dat geldt ook voor de 1.6 TDCI die overigens van de PSA groep afkomstig is en u dus bekend. De direct ingespoten diesels waren nadrukkelijker aanwezig met motorgeluid maar de commonrail versies zijn wat dat betreft bescheiden te noemen. Vermoedelijk zijn de negatieve verhalen omtrent dieselgeluiden gerelateerd aan de TDDI versies van weleer.

Wat betreft betrouwbaarheid en duurzaamheid kan ik niet direct een voorkeur uitspreken. De Focus heeft in algemene zin een betrouwbare reputatie. De Wegenwacht meldt hooguit wat elektronica klachten maar niets diesel gerelateerd.

Wat de onderlinge verschillen betreft zijn onderhoudskosten op termijn niet te voorspellen. Binnen het gestelde budget is het de kunst de beste exemplaren eruit te pikken. Bij hogere kilometerstanden kan er weleens sprake zijn van achterstallig en uitgesteld onderhoud. Het is dus belangrijk in zee te gaan met een eerlijk en goed onderhouden exemplaar en is 1.6 óf 1.8 daar aan ondergeschikt. De 1.8 versie heeft wel een soepeler motorkarakter en heeft wat mij betreft een lichte voorkeur.