Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Snelheidsbeperking wegwerkzaamheden

Vraag gesteld door Citroënchauffeur op 14 maart 2018

Goedemiddag,

Naar aanleiding van wegwerkzaamheden heb ik een vraag. Met enige regelmaat kom ik langs een weg waar aan de weg gewerkt wordt. Hier mag je normaliter 50 km/u. Maar in verband met de werkzaamheden staat er nu een bord met 30 km/u. Echter, officieel weet ik niet tot wanneer ik 30 km/u moet rijden, aangezien er geen bord staat met einde 30 km/u. Moet ik dan wel de hele weg 30 km/u blijven rijden of niet? En maakt het nog verschil of er daadwerkelijk gewerkt wordt aan de weg of niet? Mijn rij-instructeur vertelde mij destijds dat als er geen einde (alle verboden) staat, je je ook niet aan die snelheid hoeft te houden. De eerste keer weet je dat natuurlijk niet, maar als je er vaker komt wel. Maar ik twijfel of dit correct is en ik heb het tot op heden ook nog nergens terug kunnen vinden.

Graag verneem ik uw reactie.

Antwoord van Marika

Antwoord van Marika

ANWB Expert

U komt met regelmaat wegwerkzaamheden tegen waarbij een aangepaste maximumsnelheid geldt. U wilt weten, indien er geen eindmarkering is neergezet, wanneer de aangepaste maximumsnelheid weer overgaat op de gebruikelijke maximumsnelheid op betreffende weg.

Het is niet van belang of er op dat moment actief wegwerkzaamheden worden uitgevoerd. Op het moment dat er een bord staat met een aangepaste maximumsnelheid dient u zich daar aan te houden. Normaliter wordt er wel gebruik gemaakt van een eindmarkering van de wegwerkzaamheden. Indien dat niet gedaan is vervalt de snelheidsbeperking na een kruising/T-splitsing.