Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Nieuwe turbo maakt licht gierend geluid bij gas geven en loslaten.

Vraag gesteld door witoos op 13 december 2016

Nissan X-trail 2012 met 60.000 Km. De turbo maakte steeds geluid ( gieren bij gasgeven en/of minderen) .Uit coulance is de turbo vernieuwd( wel de garagekosten voldaan ad E.700.=) , maar de nwe turbo maakt ook weer een licht gierend geluid. Ik heb in diverse diesels gereden ,maar nog nooit de turbo zo gehoord.
Wat is normaal, hoorbaar of niet hoorbaar.

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U hoort een licht gierend geluid bij gas los en gas bijgeven.

Een licht gierend geluid zou een merk-eigen eigenschap kunnen zijn maar herken ik niet als typerend voor de X-Trail. Kennelijk was de dealer er toch voldoende van overtuigd dat vervanging onder coulance vanwege het bijgeluid noodzakelijk was.

Met nu wederom een soortgelijk bijgeluid is het de vraag of het een producteigenschap betreft óf een verkeerde diagnose, en dat het geluid elders vandaan komt. Wat betreft de eerste optie heeft de dealer misschien de mogelijkheid om bij een vergelijkbare X-Trail vast te stellen of een soortgelijk bijgeluid óók hoorbaar is. Wanneer dat niet het geval is lijkt het er toch op dat er sprake is van niet gebruikelijk bijgeluid. Dan lijkt het mij heel redelijk dat u de dealer nogmaals de opdracht geeft het bijgeluid definitief te verhelpen. En zoals gezegd kan een licht gierend geluid misschien ten onrechte gerelateerd worden aan een turbo.

Misschien dat de technische afdeling van de importeur op verzoek van de dealer het bijgeluid óók eens zou kunnen beoordelen.