Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Miskoop auto

Vraag gesteld door Grijpma op 7 september 2017

Op 8 juli heb ik een auto gekocht bij auto Joure in Friesland en heb mijn eigen auto daar op in geruild.
Na een proef rit te hebben gemaakt in de Peugeot 206 sw waren we mijn vrouw en ik er snel uit
Na enge onderhandelen over de prijs kwamen we tot een akkoord over de auto ik zou de kosten van de distubitie riem + evt pomp voor mijn kosten nemen.
De eerst maand reed de auto nog goed maar toen kwam de ellende vlak voor de vakantie moest de auto na de garage de koppeling + verbings stang moesten worden vervangen.kosten €600
Dus ja de vakantie begint al goed de auto heeft er intotaal 3 weken bij de garage gestaan ivm onze vakantie.
Toen belde de garage me op mijn vakantie adres met een advies voor de winter dat de rem schijven en blokken moesten worden vervangen kosten +_€ 500
De kosten van de distrubitie riem waren voor mezelf de kosten plaatje van rondt € 1500 gaat mij wat te ver.
Had met de garage gebeld over het probleem en die wilden alleen het btw bedrag van de koppeling + stang, vergoeden en de rest. Wat er nog aan de auto moest gebeuren zagen hun als onderhoud.
In de keuring rapport staat er niks in over de versleten rem schijven en blokken beschreven terwijl de keuring dateert van 28 mei 2017.
Wat zouden jullie mij nu nog kunnen adviseren om te doen, want dit gaat me echt te ver!

Antwoord van Marika

Antwoord van Marika

ANWB Expert

Om uw vraag goed te kunnen beantwoorden wil ik u de volgende vragen stellen:

  • 1.Wat is de kilometerstand en bouwjaar van de auto?
  • 2.Hebt u direct contact opgenomen met auto Joure bij het ontdekken van het gebrek van de koppelings- en verbindingsstang?
  • 3.Hebt u de auto al ter reparatie weggebracht naar een andere garage dan waar u de auto gekocht hebt?


***

Reactie van Grijpma:

Bouwjaar van de auto is 2004 kilometer stan is 124983
Daar is contact geweest over de gang van zaken toen de auto bij de garage stond.
De garage adviseerde mij om er niet meer in te rijden
Heb gezegd dat de auto wel gemaakt moest worden en dat ik zou bellen over de evt kosten over het maken van de koppeling en verbings stang.
De kosten die waren mij te hoog en toen heb ik gebeld daar heen en toen kreeg ik dat antwoord dat ze me tegen moet kwamen met het btw bedrag
De auto is inmiddels gemaakt ivm werk van de vrouw, maar de rest moet nog

Groeten Niels***

Reactie van Marika Oliviera:

U hebt een tweedehands auto gekocht. Nu blijkt de koppakking lek te zijn. U wilt weten wat uw rechten zijn.

Wanneer u een tweedehands auto koopt, mag u verwachten dat deze auto de eigenschappen bezit voor veilig en normaal gebruik. Voldoet de auto niet aan de redelijke verwachtingen dan is er sprake van non-conformiteit. Factoren die bepalend zijn voor wat u mag verwachten van een auto zijn o.a.: leeftijd van de auto, koopprijs van de auto in relatie tot de nieuwprijs, waar u de auto kocht, eventuele garantie en de informatie die door de verkoper is verstrekt over de auto.

Ook is de verkoper verplicht u te informeren over bestaande gebreken, voor zover hij daarvan op de hoogte is of had moeten zijn. Als de verkoper het gebrek kende maar niet aan u heeft verteld bij de koop kunt u de verkoper daarop aanspreken. U moet dit wel kunnen bewijzen. Alleen als u bewijs hebt kunt u de verkoper hiervoor aansprakelijk stellen. Als koper heeft u ook een vergaande onderzoeksplicht. Het gaat hier immers om een wat oudere tweedehands auto.

In beginsel geldt dat een gebrek dat optreedt in de eerste 6 maanden na aflevering, door de wet verondersteld wordt al aanwezig te zijn toen u de auto kocht. Het is van belang dat u de verkoper in eerste instantie in de gelegenheid stelt de gebreken te verhelpen binnen een redelijke termijn.

Omdat u de auto nodig hebt voor het werk van uw vrouw hebt u de auto inmiddels door een andere garage, dan de verkoper, laten repareren. U kunt daardoor voor het gerepareerde de verkoper niet meer aanspreken.

Meer informatie over klachten na aankoop vindt u op onze website.