Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

MIjn auto heeft 6 maanden een beurt gehad bij een dealer exact een half jaar later zijn de blokken en schijven kapot.

Vraag gesteld door vulpen op 14 september 2015

Een half jaar gelden heeft mijn auto een beurt + apk gehad bij de peugot dealer. Een draag arm van een voorwiel is o.a vervangen. Op de factuur staat dat de garage een algehele kontrole heeft uitgevoerd. Nu precies een half jaar later en 5000 km verder ben ik naar de garage geweest en reed ik ijzer op ijzer, ( remschijven en rembokken waren defect) Ik ben van mening dat als de beurt volgens omschrijving goed was uitgevoerd ik nu geen remschijven had moeten vervangen. Mij is nooit wat gevraagd of gezegd. De kosten voor de 2e reparatie bedroegen 256,00 euro. Ik vind dat ik nu alleen de kosten voor de remblokken zou moeten betalen. In hoeverre deelt u mij visie?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

Uw auto heeft 6 maanden geleden een onderhoudsbeurt gehad en 5000 km later zijn de remmen volledig versleten.

Gezien de werkzaamheden van een half jaar geleden mag u verwachten dat de remmen beoordeeld zijn geweest. De garage heeft toen niets gemeld over de staat en conditie van de remmen, dus mag je in alle redelijkheid uitgaan van remmen die nog goed genoeg waren om de volgende beurt te halen. U kunt met terugwerkende kracht toch niet meer aantonen dat de remmen toen al slecht waren.

De daarop volgende vraag is waarom de remmen nu versleten zijn en 5000 km geleden nog goed genoeg om de volgende beurt te kunnen halen. De enige te bedenken reden is dat er tussentijds iets mis is gegaan het remsysteem, met een overmatig snelle slijtage als gevolg. U zou dus aan uw garage de vraag kunnen stellen waarom de remmen zó snel ineens versleten blijken te zijn. Een externe oorzaak zou kunnen zijn dat remklauw/zuiger is vast gaan zitten met buitensporig snel versleten remmen als gevolg.

Het is dus belangrijk te weten of dit ''slechts'' slijtage is óf door een technisch mankement met als gevolg deze slijtage. Wanneer dit laatste niet het geval is, heeft u wat mij betreft alle reden de garage aan te spreken over hun beoordeling van een half jaar geleden.