Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Grotere velgen laten monteren op mijn auto

Vraag gesteld door Anthony_1982 op 2 oktober 2017

Ik wil graag grotere velgen laten plaatsen op mijn auto. Momenteel zitten er 15 inch velgen onder en die wil ik vergroten naar 16 of 17 inch. Graag wil ik weten wat de gevolgen zijn voor het rijgedrag van de auto. Daarbij denk ik aan veiligheid, rijcomfort en benzine verbruik. Ik heb gelezen dat grotere velgen ook gepaard gaat met bredere banden. Graag het advies van een expert

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

U wilt grotere velgen onder uw auto monteren.

Aan grote velgen (en dus lagere banden om dezelfde afrolomtrek te houden) zitten naast de zo gewilde 'looks' ook een paar andere voordelen. De besturing wordt wat scherper en communicatiever omdat een lagere band minder vervormt. Als om de grotere velg ook een bredere band ligt heb je een betere wegligging op droog wegdek en een kortere remweg. Maar let op: alléén op droog wegdek.

Dan de nadelen. Die vinden we onder andere op het gebied van comfort. Bredere, lagere banden maken meer lawaai en het veercomfort is merkbaar minder.

Een hoger brandstofverbruik krijg je niet van grote velgen op zich, maar wel van de bredere banden waarmee grotere velgen meestal gepaard gaan. De luchtweerstand is dan nog de grootste factor.

Andere nadelen van bredere velgen en banden zijn o.a. een grotere gevoeligheid voor spoorvorming, minder grip op nat en glad wegdek, slechtere waterafvoer dus eerder kans op aquaplaning en een grotere massatraagheid, wat nadelig kan uitpakken voor de werking van ABS en ESP. Een grotere velg en lagere band is bovendien eerder vatbaar voor beschadiging bij parkeren langs het trottoir.

Hoe groter de afwijking in velg- en bandenmaten, des te groter zijn zowel de voor- als de nadelen.