Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Droogte scheuren loopvlak en wangen banden van 7.6 jaar oud en 84.000 km.

Vraag gesteld door Theo Slothouber op 11 juni 2018

Ik heb een Opel Meriva van eind 2010 gekocht bij de Opel dealer. Bij nader onderzoek thuis bleek mij dat de banden DOT 3010 behoorlijk uitgedroogd en scheurtjes vertoonden op zowel loopvlak als wangen. Volgens mij dermate ernstig dat ze vervangen hadden moeten worden volgens mij. Ik heb een jaar Opel garantie maar de dealer vond vervanging bij nadere inspectie niet noodzakelijk. Koordlagen waren niet zichtbaar was zijn commentaar. Ik kan helaas geen foto toevoegen anders had ik het kunnen laten zien. Er wordt zo gewaarschuwd voor uitgedroogde banden in relatie tot klapbanden dat ik het onbegrijpelijk vind dat ze dat nog goed genoeg vinden. Wel was hij bereid om vier nieuwe Vredesteins te monteren tegen een korting voor de somma van 300 euro als een soort coulance. Wanneer is een band nou echt gevaarlijk?

Antwoord van Leo

Antwoord van Leo

ANWB Expert

U heeft een Opel Meriva van eind 2010 met 84.000 km op de teller gekocht bij een officiële Opel dealer.

Bij thuiskomst heeft u geconstateerd dat er droogtescheurtjes in de banden zitten en dat de banden een productiedatum week 30 2010 hebben.

Toen u terug ging naar de dealer en de banden onderzocht zijn bleken er geen koordlagen zichtbaar en vond de dealer het niet nodig de banden te vervangen.

De APK norm is inderdaad dat banden niet mogen worden afgekeurd op droogtescheurtjes als er in de droogtescheurtjes geen koordlagen zichtbaar zijn.

Banden uit 2010 die 84.000 km gereden hebben en droogtescheurtjes vertonen in loopvlak en in de wangen horen niet onder een occasion die bij een officiële Opel dealer met 12 maanden garantie wordt verkocht.

Onder een gebruikte auto mag u goede banden verwachten met ongeveer 50% profiel.

Mijn voorstel zou dan ook zijn dat er 4 nieuwe banden onder de auto komen en dat u beide 50% van de totale kosten betaalt.