Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

tellerstandcorrectie na nieuwe motor in auto

Vraag gesteld door Acer op 22 september 2017

Goedemorgen,

Ik had een vraagje.
Ivm pech bij mijn auto is door de dealer waar ik de auto heb gekocht geconstateerd dat de motor defect is.
Nu is het zo dat zij een nieuwe motor laten plaatsen met een kmstand wat lager is dan mijn kmstand op de klok van de auto.
Is het op basis hiervan mogelijk om een correctie uit te laten voeren waardoor de km stand op de klok gelijk is met de km stand van de nieuwe motor?

Met vriendelijke groet,

Acer

Antwoord van Leo

Antwoord van Leo

ANWB Expert

U vraagt of u de kilometerstand van uw auto kunt laten aanpassen als er een andere motor in uw auto geplaatst wordt.

De kilometerstand geeft niet alleen het aantal kilometers aan die de motor gelopen heeft maar het aantal kilometers dat de gehele auto gereden heeft. Het is dus niet mogelijk de kilometerstand van de auto aan te passen zonder daarna een melding "km stand onlogisch" te krijgen bij de RDW.

U kunt natuurlijk wel in het serviceboekje laten aantekenen dat bij km stand ........ een motor gemonteerd is die ...........km gelopen heeft zodat dit wel bekend is.

Bij eventuele verkoop zal dit overigens niet zwaar wegen omdat er immers wordt uitgegaan van een goed draaiende motor.***

Reactie van Acer:

Beste expert,

Dank voor uw reactie. De auto is ook redelijk nieuw. Onderdelen die niet km afhankelijk zijn worden toch vervangen bij slijtage. Volgens mij bepaald de motor het grootste deel van de kmstand. Ik heb in twee juridische zaken gelezen dat de rechter in een specifiek geval (vervanging van nieuwe motor) toestaat om de kmstand te laten wijzigen. Dit moet toch kunnen als alles bij elkaar genomen het logisch is om vanuit de nieuwe kmstand de auto te gebruiken?

Alvast hartelijk dank voor uw bijdrage***

Reactie van Leo Ruijgrok:

Ik heb uw vraag nog even met een collega besproken. We zijn van mening dat ik u een correct antwoord heb gegeven.

Mocht u van mening zijn dat ook hier sprake is van een specifiek geval zoals u omschrijft kunt u de rechter vragen ook in dit geval toestemming te geven de tellerstand terug te draaien.