Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Overschrijding maximale kogeldruk

Vraag gesteld door Bert4349 op 24 mei 2018

Als ik de maximale kogeldruk met 16 kg overschrijd met een fietsendrager en 2 elektrische fietsen op een Citroen C3 wat kunnen de gevolgen zijn voor het rijden ermee?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U heeft een vraag over het overschrijden van de kogeldruk.

Uw Citroën C3 heeft onvoldoende maximale kogeldruk beschikbaar om formeel de drager plus twee E-bikes te mogen dragen. De kogeldruk is een opgave van de autofabrikant en zegt niets over de sterkte van de haak.

Met 16 kg overschrijding zie ik dus geen gevaar voor de trekhaak. Eerlijk gezegd zie ik helemaal geen gevolgen, behalve dat u wettelijk formeel in overtreding bent. In een extreem geval zou bij een ongeval én een causaal verband met de te hoge kogeldruk, u dit flink aangerekend kunnen worden.

Een feit is dat toch relatief veel recreanten ook met té veel gewicht op de kogel op pad gaan. Vaak onbewust zonder boze opzet. De praktijk laat ook zien dat enige controle er feitelijk helemaal niet is. Vermoedelijk omdat er gelukkig geen ernstige incidenten plaatsvinden en ik de eerste bekeuring voor overschrijding van de kogeldruk in combinatie met een fietsdrager nog moet tegenkomen. Maar volgens de letter van de wet mag het niet.

Hopelijk komt er ooit een onderscheid tussen de kogeldruk i.c.m aanhanger/caravan en uitsluitend voor het gebruik van een fietsdrager. Toyota doet dit tegenwoordig als enige autofabrikant met een hogere toegestane kogeldruk bij het gebruik van een fietsdrager dan bij een aangekoppelde aanhanger.