Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Ford Mondeo Winterbanden: 18" of 16"?

Vraag gesteld door HenkBl op 15 oktober 2016

Ik heb recent een 2e hands Mondeo Station gekocht met 18" Lichtmetalen velgen en zomerbanden. Van mijn vorige Mondeo Station heb ik nog een setje winterbanden behorende bij 16" (lichtmetalen) velgen.
Als ik straks winterbanden onder mijn auto wil zetten, wat is dan 'technisch' gezien (tbv grip op de weg, etc.) de beste optie: 18" winterbanden aanschaffen en op de 18" LM-velgen zetten óf 16" velgen (staal of LM) aanschaffen en mijn winterbanden daar omheen zetten?
Indien 16": kan ik die dan ook probleemloos onder de auto plaatsen? Remschijf-issue?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt of onder uw huidige Ford Mondeo óók 16" velgen met banden geplaatst kunnen worden afkomstig van uw vorige Mondeo.

Bij een kleinere bandenmaat is er vaak ook sprake van een smallere band. Dat heeft zeker positieve gevolgen voor grip onder gladde omstandigheden. Of deze complete wielen zomaar passen is op basis van de aangeleverde info niet zomaar te beantwoorden. Ik ontvang graag van de betreffende Mondeo's de bouwjaren en verdere bandenmaat. Het is immers heel belangrijk te achterhalen of de specificaties van de velgen voldoende overeenkomstig zijn én of de banden niet te veel verschil hebben in afrolomtrek. En misschien is een 16'' velg inderdaad te klein voor het remsysteem. Met deze aanvullende info hoop ik z.s.m. het verlossende antwoord te geven.***

Reactie van HenkBl:

Jos, mijn vorige Mondeo was van 05/2005 en de bandenmaat is 205/55/R16. De huidige Mondeo is van 09/2012 en heeft bandenmaat 235/45/R18. Is dat afdoende extra info?***

Reactie van Jos van der Drift:

Wat velgenspecificaties is dat van de twee betreffende bouwjaren het zelfde. De oude velgen moeten dus passen op de huidige Mondeo, ook wanneer u van 18'' naar 16'' gaat. De genoemde bandenmaten spelen echter ook een rol. Wanneer u van 235/45/18 naar 205/55/R16 gaat is er een verschil in afrolomtrek van -5,5%. De afrolomtrek wordt dus kleiner en heeft direct ook gevolgen voor de aanduiding van snelheidsmeter en kilometerteller. Een vuistregel is om wat verschil in afrolomtrek betreft niet groter te gaan dan +1,5%- en niet kleiner dan -2%. Wat dat betreft is het verschil in uw geval wel ruim buiten de genoemde marge maar is dit niet verboden.