Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

bergaf met sneeuwkettingen achterwielaandrijving

Vraag gesteld door Astrid_1 op 18 december 2017

Ik ben op wintersport, ons appartement ligt aan een smal bergweggetje. Het weggetje wordt dagelijks geruimd maar is nog steeds besneeuwd, het gaat licht heuvel op en er zijn 2 haarspeldbochten. Ik rijd een BMW 523i met winterbanden, we konden alleen met sneeuwkettingen omhoog komen. De sneeuwkettingen zitten uiteraard op de achterwielen. De voorwielen slipten af en toe bij het omhoog rijden maar verder konden we prima omhoog komen. Kom ik nu ook weer veilig bergaf? Bij het naar boven rijden lijkt mij het sturen makkelijker omdat de achterwielaandrijving de auto voortstuwt. Maar bij het naar beneden rijden zal ik veel remmen en denk ik dat er te weinig grip op de voorwielen zal komen. Is het aan te raden om ook een setje kettingen op de voorwielen te zetten? Ik lees op een ander forum dat mensen dat wel doen maar dat BMW het afraadt. Waar moet ik verder nog op letten bij het bergaf rijden?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

Uw vraag gaat over sneeuwkettingen bij het bergaf rijden.

U meldt dat u prima omhaag kon komen. Ik ga er vanuit dat er rondom winterbanden zijn gemonteerd.

Ik weet niet of het een automaat of handgeschakeld versie betreft maar u zou in de juiste versnelling stapvoets kunnen dalen zonder problemen. Wanneer de auto voldoende grip heeft voor bergop, zal het dalen geen probleem zijn. Een extra set kettingen is echt niet nodig omdat de winterbanden ook heus hun werk doen. Maar in de laagste versnelling moet u stapvoets kunnen dalen, afremend op de motor. Bij een automaat, in D rustig laten rollen of hooguit soms een klein beetje gas erbij. Ik voorzie dan een problemloze rit naar beneden.***

Reactie van Astrid_1:

Bedankt voor uw snelle antwoord! We hebben inderdaad 4 winterbanden. De auto is een automaat. Ben blij om te horen dat ik ook weer goed naar beneden kan komen.