Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

All risks verkering (WA-volledig casco dekking?) nog steeds lonend?

Vraag gesteld door vastgoed op 5 augustus 2018

Beste mensen,
Wellicht hebben jullie nog de volgende aanvullende gegevens nodig:
- jaarlijkse kilometers vooralsnog minimaal 15.000 km/jaar (was tot voor kort 30.000 km/jaar, maar wordt minder schat ik nu in)
- minimaal 12 jaren geen schade gereden.

All risks verkering (WA-volledig casco dekking?) nog steeds lonend?
Graag wil ik weten of een all risks verzekering (heet die niet tegenwoordig WA-volledig casco dekking?) nog steeds lonend is voor mijn 6,5 jaar oude Audi A4 Avant 27-TZR-8 waarvan de aanschafwaarde per mei 2012 ca. € 46.800 was (inl. diverse accessoires) en de huidige dagwaarde met 300.000 km door jullie per heden werd ingeschat op € 8.900. Ik heb er niet veel verstand van maar een vervangende goede auto kost mij vermoedelijk overigens al gauw € 25.000, zo schat ik in. Ik ben benieuwd naar jullie respons!
 

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt of een all-risk verzekering nog verstandig is voor uw 6,5 jaar oude Audi.

WA-volledig casco is inderdaad gelijk aan all-risk. Of dat nog verstandig is altijd een lastige vraag en erg afhankelijk van de persoonlijke situatie. Ten eerste de hoogte van de premie en de restantwaarde van de auto. Feitelijk ook de financiële stand van zaken.

Het uitgangspunt is wat de vervangingswaarde is van uw huidige auto wanneer u deze uit eigen middelen zou moeten vervangen. In uw geval dus rond de 9000 euro. Vervolgens plaats je de verzekeringspremie daar naast én de premie wanneer u zou overgaan op alleen WA. U heeft veel schadevrije jaren en vermoedelijk betreft het verschil misschien maar 'n paar honderd euro. In zo'n geval is de conclusie vaak dat het verschil in premie niet in verhouding staat met de kosten bij schade heretsel of totaal verlies. Ik vermoed dat u de premie in stand houdt wanneer u weet wat het verschilis tussen WA en volledig casco.