Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Trekhaak en kogeldruk

Vraag gesteld door Evers-47 op 1 augustus 2018

Wil trekhaak voorToyota Yaris hybride voor 2 e-bikes.
Kogeldruk is max 55 kg volgens garage
Volgens autovoordeelshop.nl onder hoofd kogeldruk trekhaak mag volgens de ANWB een marge van 10% gehanteerd worden.
Is dit correct zo ja dan kan de trekhaak besteld worden

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U heeft een vraag over de kogeldruk van uw Toyota.

Formeel is het overschrijden van de kogeldruk strafbaar. Daar bestaat geen coulante marge voor. Dat men bij een eventuele controle een bepaalde marge hanteert zou best kunnen, maar mag zeker niet het uitgangspunt zijn en staat ook nergens.

Het gehele verhaal omtrent kogeldruk op de betreffende website is overigens onjuist. Een trekhaak zal bij overschrijding niet verbuigen of zelfs afbreken. De toegestane kogeldruk zegt feitelijk ook niets over de sterkte van de trekhaak maar is vastgesteld door de autofabrikant.

Met 5 kilo overschrijding zal er met de trekhaak écht niets gebeuren. Maar zoals gezegd ben je formeel met een kilo te veel al in overtreding. Ik wil overigens benadrukken dat enige controle op kogeldruk in relatie tot fietsdragers er in de praktijk feitelijk niet is. Wanneer een drager deugdelijk gemonteerd is inclusief fietsen, is de veiligheid niet in het geding. Bij een te hoge kogeldruk kan een verzekeraar wel vervelend doen wanneer er een relatie is met een te hoge kogeldruk maar dat lijkt me dan een heel uitzonderlijke situatie.

De praktijk laat zien dat veel fietsen met vermoedelijk een te hoge kogeldruk worden vervoerd. De politie lijkt coulant te zijn en er geen aandacht te besteden. Vermoedelijk omdat is gebleken dat de veiligheid niet in het geding is. En de trekhaak zal zeker niet breken. Maar bij de letter van de wet mag het dus eigenlijk niet.