Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Schadevrije jaren kwijt door "kwijtverklaring"??

Vraag gesteld door AvDijk op 22 augustus 2016

Ik ben sinds 11 jaar verzekerd voor mijn, eerst nog scooter en later mijn auto. Ik ben begonnen met schadevrije jaren opbouwen in mijn scootertijd en die kon ik meenemen naar mijn autoverzekering.
Toen is er ooit eens door de verzekeraar gevraagd naar de brief waar de schadevrije jaren op vermeld stonden, ik kon dit niet vinden, kwijtgeraakt in een verhuizing wellicht.
Toen moest ik een zogenaamde "kwijtverklaring" ondertekenen en dat heb ik gedaan. Er veranderde verder niets aan mijn premie o.i.d.

(tussentijds schade veroorzaakt wat is geclaimd)

Maar als ik nu wil overstappen kan dat niet...want ik sta met de combinatie schade + "kwijtverklaring" op -4 schadevrije jaren.

Is dit fenomeen bekend en mag dit zomaar?
Het zijn wel mijn opgebouwde schadevrije jaren, of ik daar nou die brief van kwijt ben geraakt of niet het zijn mijn jaren en het staat toch altijd ergens geregistreerd?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

Uw vraag gaat over schadevrije jaren di niet geregistreerd zijn.

De geregistreerde schadevrije jaren heeft u in het verleden niet kunnen aantonen d.m.v. een royementsverklaring. De verzekeringsmaatschappij in kwestie was kennelijk wel bereid op basis van uw ''kwijtverklaring'' de premiekorting te verwerken. Die jaren zijn kennelijk nooit in het huidige Roy-Data systeem verwerkt omdat deze formeel ook niet op papier stonden en daarom ook niet overgenomen. Dat zou kunnen verklaren dat u nu de malus status heeft en niet zomaar kunt overstappen. Dan lijkt het blijven bij de huidige maatschappij de beste en wellicht de enige optie.***

Reactie van AvDijk:

Maar dat is toch raar? Het kan toch niet zo zijn geweest dat het enige bewijs van die opgebouwde jaren die brief was die ze mij hebben gestuurd en dat er verder nergens iets geregistreerd stond?

Ook vind ik de stap naar beneden gigantisch, hoeveel jaren lever je gewoonlijk in als je schade rijdt aan een ander?

Ik blijf het vreemd vinden en ik erger me eraan dat ik hier nu jaren moet blijven zitten door die rare verklaring.***

Reactie van Jos van der Drift:

In die tijd had je écht een probleem wanneer je je royementsverklaring kwijt was. Die werd ook éénmalig verstrekt. Nu wordt dat in een database opgeslagen en kunnen maatschappijen dat inzien en zal dat dus niet meer gebeuren. Bij eenmaal schade. En bij bijvoorbeeld 1 schadevrij jaar kan je bij één keer schade moeiteloos naar -4 zakken. De toentertijd ontbrekende royementsverklaring is feitelijk de oorzaak van. Anders was u ongetwijfeld nog niet in de malus regeling terecht gekomen.