Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Garantie/Coulance regeling op koppeling

Vraag gesteld door Thomas V op 20 maart 2018

Mag ik verwachten dat er enige garantie/coulance wordt gegeven op de levensduur van een koppeling?

Juni 2015 hebben wij een andere 2e hands familie auto (Bj. Juni 2011) gekocht. Deze had op dat moment 133.000km op de teller. In maart 2016 bij een stand van zo'n 140.000km ging de koppeling slippen en moest vervangen worden. Dure grap natuurlijk. Wij vonden het nogal snel dat de koppeling vervangen moest worden en de garage was het daar ook wel mee eens. Maar goed, men weet niet hoe de vorige eigenaar er mee om is gesprongen.

We zijn nu 2 jaar verder (mrt. 2018) en de koppeling is wederom aan het slippen. Wij hebben er nu 175.000km op staan. We zijn dus 35000km verder. Zelfs bij zeer slecht gedrag met de koppeling zou ik verwachten dat een koppeling het langer uit houdt.

De garage gaf er weinig reactie op en meldde dat het ook kon zijn dat er olie op de koppeling zou zijn gekomen. De koppeling zou daarmee zeker vervangen moeten worden en daarbij zou een mogelijke lekkage gerepareerd moeten worden. Ik heb begrepen van andere automonteurs, dat als olie de oorzaak is, dat er olie zichtbaar zou moeten zijn onder de auto.
Klopt dat? Ik heb het nog niet geconstateerd.

Kan het slippen andere oorzaken hebben? Verkeerde montage, etc.? De garage is goed aangeschreven.

Even een stukje historie over rijgedrag.
- Nissan Almera gekocht bij 2 jaar met 80.000km en verkocht bij 12 jaar met 275000km. Koppeling eenmaal vervangen bij 200.000km.
- Mazda 6 (2002) gekocht bij 5 jaar met 120.000km en verkocht bij 13 jaar met 220.000km. Nooit koppeling vervangen.

Als het geen olie is geweest en slijtage. Hoe zou ik hier mee om kunnen gaan?
Ik ben nogal achterdochtig van aard. Is het verstandig om de auto bij een andere garage te laten beoordelen?

Hoe zou ik dit aan kunnen pakken?

Groet, Thomas

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U heeft een vraag over een versleten koppeling.

Twee jaar en 35.000 km na vervanging kunt u geen beroep meer doen op garantie. Mogelijk wel op basis van non-conformiteit wanneer de normale levensduur (gebruiksduurverwachting) van het product niet gehaald wordt. Dan zal na demontage wel moeten blijken dat er sprake is van een gebrek dat de gebruiker niet te verwijten valt.

Een olielekkage zou een mogelijke oorzaak kunnen zijn en hoeft niet van buitenaf altijd zichtbaar te zijn. Wanneer uiteindelijk blijkt dat de lekkage in verband gebracht kan worden met de vorige vervanging heeft u zeker een punt. Maar dat zou dan moeten betekenen dat bijvoorbeeld de schuldige keerring toen ook is vervangen.

Maar twee jaar na dato is het aan u om aan te tonen dat er sprake is van een gebrek dat de garage te verwijten valt. Na een technische diagnose van uw garage zou u op basis van de losse onderdelen nog kunnen overwegen die óók elders te laten beoordelen als second opinion.***

Reactie van Thomas V:

Bedankt voor uw reactie.

Het komt er eigenlijk op neer dat ik afhankelijk ben van de eerlijkheid van de garage.

Daarbij zal de garage moeten constateren dat er iets is dat mij niet valt te verwijten. En gezien het een tijdrovende reparatie is, kan ik er niet de hele dag bij blijven.

Ik heb geen idee hoe ik moet kunnen aantonen dat het mij niet te verwijten valt.

Op hoop van zegen zullen we maar zeggen.

We zullen de losse onderdelen in ieder geval meenemen voor een second opinion.

Rest mij nog een enkele vraag:

Is er een mogelijkheid om de onderhoudshistorie op te vragen als deze niet in het onderhoudsboekje aanwezig is?

Ik vraag mij af of de koppeling niet al eerder is vervangen en er iets met de auto is?

Groet, Thomas***

Reactie van Jos van der Drift:

Het kunnen aantonen is inderdaad altijd een probleem maar geldt het principe; wie eist die bewijst. Maar het is altijd goed om aan de garage door te geven de onderdelen van nader onderzoek te bewaren.

De onderhoudshistorie zou op te vragen kunnen zijn wanneer bekend is welke dealer dat vóór uw bezit heeft uitgevoerd. Dan zou u met vermelding van het kenteken mogelijk best de historie kunnen opvragen.