Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

All season of winterbanden

Vraag gesteld door Theo Alders op 30 augustus 2017

ik heb sinds enige tijd een bmw Xi( Xdrive) afgeleverd op all seasonbanden met sneeuwvlok aanduiding.
Moet ik er voor de wintersportvakantie in januari winterbanden op laten monteren?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt of u voor de wintersport per se winterbanden nodig heeft óf u kunt volstaan met all season banden met sneeuwvlok.

De sneeuwvlok aanduiding geeft aan dat deze band geschikt wordt geacht voor winterse gebruiksomstandigheden. Wettelijk mag u dus zo rijden. Een echte winterband is wel meer geschikt voor zwaardere winterse omstandigheden zoals wellicht in een wintersport omgeving.

De beste prestaties over het gehele jaar wordt dus meer bereikt met een set zomer- en winterbanden. Toch zien we dat goede all-seasons steeds minder compromissen hoeven te sluiten wat betreft hun prestaties over het gehele jaar.

Misschien kunt u ter aanvulling nog maat, merk en type band vermelden om u nog wat vollediger te kunnen adviseren.

Meer informatie over winterbanden vindt u op onze website.***

Reactie van Theo Alders:

aanvulling:het voertuig betreft een BMW X1(Xdrive) 2011 2.5i en staat op Minerva Emizero 225-50-R17 en ik heb nog een set Continental Wintercontact 225-55-R17 van mijn vorige auto(Misubishi Outlander 2.4 van 2005.
Zou U de BMW op de Minerva's (met sneeuwvlokjes)laten staan of toch in de winter op de Conti's overzetten en kan dit(50 /55)zonder probleem? gr. Theo Alders***

Reactie van Jos van der Drift:

De Minerva all-seasons zijn niet door ons getest. Het is lastig een oordeel te geven over met name de winterse prestaties. In ieder geval hebben de merken die óók onder de vleugels van deze fabrikant horen geen bewezen reputatie opgebouwd. Juist daarom wil ik de voorkeur uitspreken voor de uitstekend presterende Continental Wintercontact.

De maatvoering is echter wel afwijkend van de huidige maat onder uw BMW. De hoogte/breedte verhouding is anders waardoor er een verschil is in de afrolomtrek van ruim +3 procent. Wat ons betreft valt deze afwijking buiten een acceptabele marge van +1,5 tot -2 procent. Maar wanneer u de keuze wilt maken uit één van deze twee mogelijkheden ben ik tóch geneigd voor de Conti's te kiezen. Wel met het verzoek het verschil in bandenmaat aan de dealer voor te leggen vanwege de vierwielaandrijving.***

Reactie van Japio-BMW:

Met enige verbazing de vraag van Theo Alders (30-08-2017) gelezen. Ik heb mijn bestaande BMW X3 xDrive 20i ingeruild voor het nieuwe model hij wordt in juli 2018 geleverd. Helaas is de velg maat verandert van 17 naar 18 inch, dus kan ik mijn set winterbanden en velg niet mee nemen. Aangezien ik niet meer op wintersport ga alleen nog een winters weekendje naar Sauerland of de Eifel heb ik mijn dealer gevraagd Runflat all seansonbanden met sneeuwvlokje te monteren. (7Jx 18 225/60 R18 runflat)

Helaas krijg ik het volgende antwoord: De prestaties van de gevraagde band zijn minder, waar door de remweg langer is. Ook is er geen BMW goedgekeurde 4 seizoenenband te krijgen. Deze moet namelijk voorzien zijn van een Stermarkering en Runflat. De 4 seizoenenband is dus geen optie. (de wat mindere prestatie neem ik voor eigen risico)
Japio BMW***

Reactie van Jos van der Drift:

U reageert op een eerder gestelde vraag omtrent het gebruik van all seasonbanden.

De vraag waar u op doelt betreft een BMW X1 uit 2011. Van oorsprong heeft deze auto ongetwijfeld op andere banden gestaan dan de genoemde Minerva all seasons. Dat is zeker geen eerste montage band en gedurende de gebruiksperiode is de toenamalige eigenaar ongetwijfeld naar deze banden overgestapt. Misschien met dezelfde gedachte en motivatie als u, wat betreft de keuze voor all seasons.

In uw geval gaat het om een hagel nieuwe X3 waarbij BMW zich vooral wenst te houden aan banden conform de fabrieksspecificaties. Dat geldt dus ook voor runflat met veiligheid als belangrijkste motivatie. De dealer ziet het simpelweg niet zitten de auto af te leveren met niet merk en type gebonden banden zoals door BMW bedacht. In dit geval is de keuze voor all seasons per definitie een doodlopende straat. Ik kom in de betreffende bandenmaat in combinatie met runflat per definitie geen all seasons tegen.