Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Af en toe vieze lucht via de ventilatie in de auto

Vraag gesteld door Herfst op 14 november 2016

Vieze geur ruikt naar verbrande lucht van een uitlaat van een andere auto
Of zou het mijn eigen auto kunnen zijn?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U ruikt een vieze lucht via de kachelventilatieroosters van uw auto.

Het ventilatiesysteem zuigt de buitenlucht aan via de kachelbak net onder de voorruit. Het is dus niet zo dat de lucht vanuit het motorcompartiment wordt aangezogen. Dat wil niet zeggen dat ongewenste geuren vanuit het motorcompartiment nooit via de ventilatie roosters het interieur binnen kunnen komen. Uitlaatgassen kunnen best binnen opgemerkt worden bij een uitlaatlekkage onder de motorkap. Dat geldt bijvoorbeeld ook voor de geur van een olielekkage dat bij een hete motor of op een hete uitlaat door de kachelventilator opgepikt kan worden.

Het is voor een garage een kleine moeite om dit soort mogelijke oorzaken te bekijken en mogelijk uit te sluiten. Het zou best óók van andere weggebruikers afkomstig kunnen zijn. Soms valt het op dat een wat oudere generatie auto of oldtimer wat zwaardere uitlaatgassen produceert en zomaar je interieur kan inwaaien. Ook kunnen bepaalde geuren afkomstig zijn uit de omgeving zoals plaatselijke industrie.

Maar zoals gezegd kan een relatief simpele technische controle uitsluitsel geven of het daadwerkelijk van uw auto afkomstig is.