Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

zijn de onderhoudskosten van een diesel hoger dan die van een zelfde model benzine auto

Vraag gesteld door joyster op 6 november 2015

dit i.v.m. keus andere auto, wat betreft wegenbelasting en brandstof liggen de totaal kosten bijna gelijk

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt of er een verschil is in onderhoudskosten tussen een benzine auto en een diesel.

Er is natuurlijk wel een wezenlijk verschil in MRB en brandstofkosten maar wellicht levert dat op basis van uw gebruik dat netto een gelijkwaardig bedrag op als van een vergelijkbare benzine auto.

De onderhoudskosten vallen gemiddeld wel wat hoger uit bij een diesel. Er spelen echter wel bepalende factoren mee zoals de kilometerstand, jaarkilometrage en geplande gebruiksduur. Een gebruikte diesel zal gemiddeld ook een hogere kilometerstand hebben als een vergelijkbare benzine auto met óók weer gevolgen voor de onderhoudskosten.

Wanneer u duidelijk een beeld wilt hebben van de totale autokosten, kunt u het beste ons Autokosten programma raadplegen. U kunt twee mogelijke kandidaten naast elkaar zetten en op basis van uw gebruiksomstandigheden een rekensommetje laten maken van alle autokosten. Uiteraard houdt het programma ook rekening met de onderhoudskosten van de betreffende auto's. Het is niet duidelijk of de aanschaf een gebruikte auto betreft maar uiteraard werkt het programma óók op basis van nieuwe auto's.

Via deze link komt u bij het Autokosten programma.