Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Wordt bij een apk keuring ook gekeken naar de remblokken?

Vraag gesteld door Johan54 op 7 augustus 2018

Op 8 juni is mijn auto Kia Venga voor het eerst APK (goed)gekeurd.
Nu bleek dat mij remblokken achter helemaal versleten waren. Mijn onderhoudsbeurten worden regulier uitgevoerd en ik ben 3500 km van mijn volgende kleine beurt verwijderd.
Het verbaast mij dat ik niet eerder op de hoogte ben gesteld van slijtage. De auto is bij een reguliere Kia dealer altijd in onderhoud.

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U heeft een vraag over de APK.

De remblokken worden bij de apk inderdaad bekeken, echter alléén wanneer dat zonder demontage van een wiel mogelijk is. Afkeur is echter alleen van toepassing wanneer de remblokken zodanig versleten zijn dat er sprake is van ijzer-op-ijzer. Wanneer dat niet het geval is maar de remblokken zijn wel in een ver gevorderde staat van slijtage, kan dit als adviespunt op het keuringsrapport zijn aangegeven. De RDW omschrijft dit alsvolgt richting de keurmeester;

Adviespunt AC5

Als er 1 of meerdere onderdelen van het remsysteem slijtage vertonen en op korte termijn aan vervanging toe zijn. Uiteraard als de slijtage niet zo ver is dat u het voertuig moet afkeuren.
Remmen zijn ontzettend belangrijk voor de veiligheid, het is moeilijk om hiervoor een kort adviespunt te formuleren. Daarom kunt u een algemene omschrijving gebruiken voor de slijtage van de delen van het hele remsysteem ( alleen als de keurmeester dit kan controleren zonder demontage).

Remblokken die dus ten tijde van de APK in een conditie waren dat deze op korte termijn vervangen zouden moeten worden, had dus als adviespunt op het rapport moeten zijn aangemerkt.