Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Vivaro slaat even aan, loopt 5 seconden, slaat af en komt na lang starten heel langzaam weer op gang.

Vraag gesteld door skoopman op 20 september 2018

Mijn Opel Vivaro 2.5 cdti 2009 getuned door opc, slaat even aan, loopt 5 seconden, slaat af en komt na heel lang starten heel langzaam weer op gang. Er staat inmiddels 206000 op de klok en de auto heeft al zijn beurten gehad. Als de auto na lang starten uiteindelijk aan slaat komt de motor heel langzaam op gang, maar hou ik het gas er op dan loopt de motor door, laat ik te vroeg het gas los dan begint het spelletje van voren af aan. Als ik eenmaal rij is er geen probleem meer, de motor blijft in ieder geval doorlopen. Is dit een bekend probleem? Ook valt het hoge brandstofverbruik (1:8) en het feit dat de auto af en toe flinke pluimen uit blaast wel wat op.

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt naar de mogelijke oorzaak van het omschreven probleem bij uw Opel Vivaro.

Ik durf geen eenduidige oorzaak aan te geven. Er zijn verschillende opties mogelijk. Gezien het hoge verbruik en en de flinke pluimen uit de uitlaat zou wat mij betreft een compressietest de eerste stap moeten zijn. Dat levert alvast iets op in welke richting het gezocht moet worden.

Met een prima compressie op alle cilinders denk ik aan mogelijk een probleem binnen het brandstofsysteem zoals brandstofpomp of verstuivers. Misschien moet de brandstofraildruk ook maar eens gemeten worden. De luchtmassameter wordt ook nog weleens genoemd met soortgelijke symptomen en zelfs de ECU gaat nog weleens stuk.

Nader onderzoek is dus nodig met toch wel tal van opties als oorzaak. Maar stap één zou moeten zijn of er mogelijk sprake is van compressieverlies.Misschien is een dieseldiagnose specialist de beste partij om wellicht snel tot een goeie diagnose te komen.