Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Trekkracht Skoda Yeti uit oktober 2014

Vraag gesteld door tomtintoytom op 14 september 2017

Mag ik deze caravan trekken? Trekkracht Skoda Yeti uit oktober 2014. 1.2 TSI motor sterk genoeg om Dethleffs Tourist 460 V uit 2012 te trekken en dus om te kopen?
Vast bedankt.

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

U vraagt of uw Skoda Yeti een Dethleffs caravan van circa 1075 kg leeg mag én kan trekken. De caravan mag volgens de boekjes maximaal 1350 kg wegen.

De auto mag de caravan trekken, maar de maximum aanhangwagenmassa van de tweede generatie Yeti is 1200 kg. De caravan mag volgens de wetgever dus niet meer wegen. Er blijft dus niet veel laadvermogen over. Ik zou de caravan zeker laten wegen zodat u weet waar u aan toe bent.

De prestaties van de auto met 1200 kg aan de haak zijn voldoende. Vanuit stilstand komt de auto op een helling van 12% goed weg, wat een heel redelijke score is. Dat is te danken aan de souplesse van de motor; door de turbo komt de trekkracht al bij een lager toerental vrij. Maar om vermogen te genereren (trekkracht met de factor snelheid) moet ook een turbomotor toeren maken. Deze Skoda Yeti is hierop geen uitzondering, de 105 of 110 pk (afhankelijk van de uitvoering) wordt pas bij bereikt met de toerenteller tegen het rode gebied. Met deze combinatie hoeft u niet gillend de helling bij Luik op, maar om goed op te schieten vraagt de motor wel om late schakelmomenten. Kan het rustiger aan, dan geldt dat ook voor de toerentallen, en daarmee het comfort.

Let nog op de gewichtsverhouding tussen auto en caravan. Dat is belangrijk voor het weggedrag van de combinatie, en daarmee de veiligheid. De ANWB adviseert daarom 75% regel: het gewicht van de (beladen) caravan zal niet meer moeten zijn dan 75% van het gewicht van de (beladen) auto.

Dat is geen wettelijke regel maar een veiligheidsadvies. Combinaties met een hogere massaverhouding dan 75% blijken in de praktijk veel moeilijker te beheersen.***

Reactie van tomtintoytom:

Bedankt. Houdt het bij een lichtere caravan! Daardoor veiliger rijden.