Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

startproblemen altijd de accu?

Vraag gesteld door lelijkeeend op 26 september 2017

Ik heb sinds kort startproblemen met mijn renault megane van 2000 hij is helemaal nagekeken en gekeurd. Maar sinds enkele dagen start hij slecht,kan het zijn dat de accu aan vervanging toe is??

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt of de accu de oorzaak kan zijn voor uw slecht startende Renault Megane.

Een motor kan inderdaad slecht starten maar óók slecht aanslaan. Dat is dus niet per definitie het zelfde en kan ook verschillende oorzaken hebben.

Wanneer de motor van uw Renault bij het starten wel vlot rond geslingerd wordt maar niet wil aanslaan, hoeft u het in de regel niet in de acccu te zoeken. Dan denk ik eerder aan een oorzaak richting ontsteking, brandstofsysteem of motormanagement.

Wanneer de motor bij starten moeizaam rond gaat en meer tijd vraagt om aan te slaan, kan de accu inderdaad de oorzaak zijn. In zo'n geval zou u kunnen overwegen de accu door een garage te laten testen. Bij voorkeur wel met een vol geladen accu waar u ongeveer een kwartiertje voor moet rijden. Als het goed is neemt de garage ook het laadstroom gedeelte mee omdat een slecht functionerende dynamo een accu onvoldoende kan laden.

Een traag rondgaande motor bij starten zou óók nog een startmotor probleem kunnen zijn. Maar een garage kan redelijk makkelijk dat onderscheid maken en is een slechte accu in verreweg de meeste gevallen de oorzaak voor startproblemen.