Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Mogen vrachtwagens vuil de weg op?

Vraag gesteld door DionH op 19 februari 2018

Het valt mij op dat er met grote regelmaat vrachtwagens de snelweg op gaan, welke ernstig vervuild zijn met modder en alles wat daaraan blijft plakken. Met regelmaat voeg ik dan ook zo snel mogelijk uit achter zo’n vrachtwagen, omdat mijn ervaring is dat er van alles vanaf vliegt en tegen de achterliggende auto’s aan komt. Het is op korte tijd dan ook niet de eerste keer dat er een sterretje in de voorruit van mijn auto bij is gekomen, laat staan de steenslag die de lak oploopt als je een minuut achter een dergelijke vrachtwagen blijft rijden. Af en toe is het zelfs zo erg dat je een “regen van steentjes” tegen de voorruit hoort komen, dan wil je er echt zo snel mogelijk langs zijn.

Zijn er geen verkeersregels voor het enigszins schoon houden van vrachtwagens? En zo ja, wordt hier ook op gecontroleerd?

Antwoord van Annemieke

Antwoord van Annemieke

ANWB Expert

U heeft een vraag over het schoonhouden van vrachtwagens. U ziet vaak dat vrachtwagens vuil zijn en mogelijk schade veroorzaken door vuil en dergelijke.

Er is geen specifieke plicht om vrachtwagens (of auto"s) schoon te houden. Wel is het zaak dat het kenteken zichtbaar is. En de ramen natuurlijk ook . Daar kan op bekeurd worden. Het kenteken moet leesbaar zijn. De ramen moet voldoende zicht bieden op de weg.

Is een (vracht) auto zo vuil dat daar gevaar voor overige weggebruikers door ontstaat, dan kan daar wel een boete en ook aansprakelijkheid voor eventuele schade op volgen. Iedere weggebruiker dient zich zo te gedragen dat daar geen gevaar voor anderen door ontstaat. Dat is een algemene regel die voor veel situaties kan worden gebruikt.

Mocht u schade hebben door bijvoorbeeld afgevallen lading of modder, dan kunt u de vrachtwagen hiervoor aanspreken. Er zal in alle gevallen wel bewijs moeten zijn van de aansprakelijkheid. Bijvoorbeeld door foto's of getuigen.