Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

maximaal veilig gewicht caravan voor dacia duster?

Vraag gesteld door andremaria op 9 januari 2018

hallo wil een Sprite 470 cf /2017 kopen als ik zorg dat het gewicht niet hoger word dan 1300 kg is het dan verantwoord?
verder word aangegeven max kogeldruk 50 kg wat als ik 60 kg toepas? verder zou ik hulpveren aanbrengen zodat hij minder doorzakt
heb een dacia duster 125 tce van dec 2014

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt of een 1300 kg wegende caravan verantwoord is voor een Dacia Duster 1.2 TCE met 125 pk.

Ons caravantrekker programma laat de volgende resultaten zien met 1300 kg beladen caravangewicht;

Max. hellingspercentage14 %, wegrijden vanuit stilstand op helling
Conclusie: goed

Prestaties bij 80/90 km/u met deze combinatie
Conclusie: redelijk tot goed

De eindconclusie is dus dat het rijden met de opgegeven caravan een veilige en verantwoorde keuze is. Dit beladen caravangewicht is wel het maximaal geadviseerde gewicht, ondanks dat volgens opgave van de autofabrikant deze Dacia 1500 kg zou mogen trekken.

Formeel mag u de kogeldruk niet overschrijden en wil ik benadrukken deze zo veel mogelijk te respecteren. Natuurlijk is er weleens sprake van een bepaalde marge die je zou mogen overschrijden maar is zeker geen wet waar u op voorhand rekening mee kunt houden. Maar met zorgvuldig laden van auto en caravan ben ik er van overtuigd dat u rond de maximale kogeldruk zou moeten kunnen uitkomen.

De noodzaak voor hulpveren durf ik zo niet in te schatten maar is wat mij betreft zeker het overwegen waard. Ik kan me voorstellen dat met een dergelijk caravangewicht progressieve vervangveren of hulpveren het rijgedrag van de hele combinatie wat ''strakker'' zal maken. Wat mij betreft een nuttige investering wanneer u een wat stabielere auto/caravan combinatie prefereert.