Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Max gewicht op trekhaak m.b.t. fietsendrager?

Vraag gesteld door akkerheer op 15 juni 2017

Ik wil graag twee elektrische fietsen meenemen met mijn Auris hybrid
van 2011. Kan en mag dat?

Antwoord van Leo

Antwoord van Leo

ANWB Expert

U vraagt naar de maximale verticale last op een (RMC) kogel voor een Toyota hybride omdat u 2 elektrische fietsen mee wilt nemen.

De maximale verticale last op een RMC kogel onder een Toyota hybride is 57 kg.

Of u twee elektrische fietsen kan en mag vervoeren op deze auto hangt dus af van het gewicht van de fietsendrager en het gewicht van de elektrische fietsen. Misschien kunt u alle losse delen, zoals de accu's, in de auto vervoeren om het gewicht maximaal te verlagen.***

Reactie van akkerheer:

Mijnheer Leo, Ik las in deze vraagbaak dat de kogeldruk van de Toyota Yaris was gesteld op 50 kg. Deze Yaris heeft een leeggewicht van ong.
900 kg. Mijn Auris heeft een gewicht van ong. 1300 kg. Is dan het verschil in kogeldruk niet wat klein, of heeft het kogeldruk fenomeen
met andere factoren te maken? Nog een vraag als het mag: past de fietsendrager, in de aanbieding van ANWB, de Touring ll, op een RMC kogel? Met vriendelijke groet.***

Reactie van Leo Ruijgrok:

U vraagt of de kogeldruk van een auto afhankelijk is van de massa van een auto en of een Touring II fietsendrager op een RMC haak past.

De maximale kogeldruk wordt bepaald door de fabrikant van de auto en heeft niet met de massa maar met de aard en constructie van de auto te maken.

De ANWB Touring II fietsendrager past helaas niet op een RMC haak. Op de site van Brink vind u een lijst met fietsendragers die niet op een RMC haak passen.