Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Kogeldruk trekhaak Kia picanto 2012

Vraag gesteld door Tessypeters op 14 maart 2018

Hallo,
Ik heb een Kia picanto uit 2012 met een trekhaak. Nu had ik gelezen dat in 2014 de kogeldruk van 28kg naar 75k is verhoogd, zonder dat er technisch iets aangepast is.
Nu probeer ik er achter te komen of die 75kg ook voor mijn auto geldt. Maar de dealer zei eerst 75 en toen 50 en toen volgens een document waaruit ik weer 28 haalde. Kia klantenservice zei 75, nagevraagd met mijn kenteken. Maar twijfelde weeer na wat de dealer zei. Ik wil het zwart op wit hebben ivm verzekering n ik wil het natuurlijk ook zeker weten. Hebben jullie een idee welke kogeldruk toegestaan is en hoe kan ik dit op juridische manier zeker weten en op papier krijgen?

Bedankt alvast.

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U heeft een vraag over de kogeldruk van uw Kia Picanto.

Wij hebben deze kwestie in het verleden al eens voorgelegd aan Kia met het volgende antwoord;

Kia Motors Nederland is, net als iedere andere auto-importeur, verplicht de vastgestelde waarden van de Europese Typegoedkeuring te publiceren en te communiceren. De kogeldruk van de Kia Picanto, welke is vastgelegd in de Europese Typegoedkeuring van de huidige Kia Picanto, bedraagt 75 kg. Dit is van toepassing vanaf typegoedkeuring extensie *******,06, Deze typegoedkeuring extensie kunt u terug vinden op het Kentekenbewijs onder “Typegoedkeuringsnummer”. Dit is dan ook wat gepubliceerd wordt in de brochure met prijzen en specificaties van de Kia Picanto. De Thule trekhaak welke geleverd wordt voor de Kia Picanto is een trekhaak welke gebaseerd is op de kogeldruk van de voorgaande typegoedkeuring van de Kia Picanto, zijnde 28 kg. Dit is van toepassing tot en met typegoedkeuring extensie *******,05. Deze trekhaak heeft een eigen typegoedkeuring welke beschrijft dat er 28 kg kogeldruk is toegestaan. Thule heeft aangeven de huidige trekhaak niet aan te passen naar de kogeldruk van 75 kg.

Volgens de wetgeving mag het gewicht niet boven het laagste getal uitkomen. In het geval van de Thule trekhaak is het gewicht op het typeplaatje van de trekhaak 28 kg. Wanneer met toevoeging van het gewicht van bijvoorbeeld de te vervoeren fiets(en) het gewicht niet boven de genoemde 28 kg komt, is er geen reden om bijv. de fiets(en) niet te kunnen vervoeren. Overstijgt de kogeldruk echter 28 kg, dan is dit niet toegestaan. Mocht er een defect optreden of een grondige verkeerscontrole plaatsvinden, dan zijn de eventuele gevolgen daarvan het risico van de bestuurder. De huidige leveranciers van trekhaken bieden op dit moment nog geen trekhaak met een kogeldruk van 75 kg. Op de achtergrond is Kia Motors Nederland uiteraard in gesprek met Thule om een oplossing te vinden. Wij kunnen op dit moment nog geen uitsluiting geven of er een trekhaak met een kogeldruk van 75 kg ontwikkelt gaat worden. Zodra er iets bekend is informeren wij onze dealers direct. Klanten kunnen naast hun Kia dealer uiteraard ook altijd contact opnemen met onze klantenservice. De huidige Picanto heeft geen kogeldruk en is dus niet geschikt voor een trekhaak.

Uw generatie Picanto (1.0 en 1.2l) stamt inderdaad uit de tijd dat 28 kg kogeldruk van toepassing was. Dat is ook terug te vinden in de documentatie uit die tijd zoals de prijslijst. Dat blijft onveranderd en is er géén oplossing voor u om wettelijk wél 75 kg op de kogel te mogen hebben.