Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Is inruil auto voor een kleinere in ons geval financieel verstandig?

Vraag gesteld door Allyson op 18 juni 2018

We rijden probleemloos in een BMW 3 serie, bouwjaar nov. 2010, high executive serie. Km stand 96000. Huidige waarde (ANWB) 13.600. We zijn wat ouder we willen een kleinere auto kopen met ook een iets hogere zit. We hebben ervaring met de VW polo en het 2018 model 6 lijkt ons een geschikte auto. VW dealer heeft een nieuwe polo op voorraad met de specificaties die wij willen (o.a. TSI, DSG). Nieuwprijs, incl. toevoegingen 25.345. Dat betekent 12.000 bijbetalen. Dat bedrag krijgen we nog wel wat omlaag. Is het financieel verstandig deze overstap te maken en voor welk bedrag? Of is het verstandiger de komende jaren door te rijden met de BMW.

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

U stelt de vraag die iedere particuliere autobezitter zich op een gegeven moment gaat bezighouden: zal ik doorrijden of inruilen?

Ik heb van beide auto's naar de kosten gekeken. De Polo is op vrijwel alle punten goedkoper te rijden dan de BMW. De posten reparatie en onderhoud, brandstof, motorrijtuigenbelasting zijn lager. Verzekering is lager als de BMW nog volledig casco (all-risk) is verzekerd.

De BMW is in het voordeel in de afschrijving. De waardevermindering van een oudere auto gaat minder snel. Dat voel je niet direct in de portemonnee, wel de investering die nodig is om de Polo voor de deur te krijgen. Maar het rekenprogramma biedt ook hier uitkomst. Een nieuwe Polo is op de lange termijn goedkoper te rijden dan uw gebruikte BMW. Veel scheelt het niet, zo'n 250 euro per jaar, maar dat bedrag kan veranderen als er onverhoopt reparatiekosten komen aan de BMW. Die kans is bij een nieuwe auto ook een stuk kleiner.