Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Ik kan het digitale bestand (.gpx) van een autoroute niet meer terug vinden op de site

Vraag gesteld door Patricia Nuij op 15 mei 2018

Afgelopen weekend hebben we gekeken naar tourritten met een auto. De ritten konden gedownload (.gpx bestand) worden om op een navigatiesysteem te zetten. Nu kunnen enkel een pdf bestand downloaden. Is de site aangepast of zijn de bestanden nog ergens ander te vinden?

Antwoord van Leo

Antwoord van Leo

ANWB Expert

U kunt de digitale autoroutes niet meer vinden op de site.

Het klopt dat de gpx-en van alle autoroutes niet meer te downloaden zijn. Het onderhoud van al deze bestanden werd te duur en de bestanden waren sterk verouderd.

We hebben ervoor gekozen om de 15 populairste autoroutes te beschrijven (sowieso in elke provincie 1 route, soms meer). Die beschrijvingen zijn gratis te downloaden van de routepagina’s. Daarnaast zijn er nog 4 bewegwijzerde autoroutes waarnaar wordt verwezen op de routepagina’s (met de vermelding van het startpunt erbij).***

Reactie van rsapiets:

Een week of drie geleden (toen kon het nog) heb ik een gpx file van een route gedownload en de route afgelopen weekend daarmee gereden. Daarna probeerde ik de gpx file van een andere route te downloaden. Dat ging dus niet meer. Nu kan je alleen nog maar van "een paar" routes een pdf routebeschrijving downloaden. Daar heb ik niets aan: ik ben een alleenstaande oudere en de route rijden met een pdf op schoot is natuurlijk levensgevaarlijk.
Ik heb contact gehad met de ledenservice van de ANWB. Die hebben geen idee wat een gpx file is. Ik kreeg alleen excuses over de technische storing waardoor de pdf's momenteel niet uit te printen zijn. Maar nogmaals: ik wil geen pdf, maar ik wil een gpx.
Het argument om met gpx'en te stoppen, omdat het teveel werk is om ze te onderhouden, gaat er bij mij niet in. Er is echt heel veel werk gemaakt van de pdf's. Alleen al om de pdf's te onderhouden moet de ANWB de routes toch regelmatig rijden, dus een gpx bijwerken is een peulenschil.
ANWB: geef (mij) de gpx'en weer terug, a.u.b.***

Reactie van Leo Ruijgrok:

Helaas is er geen sprake van een storing.

Het bovenstaande antwoord "Het klopt dat de gpx-en van alle autoroutes niet meer te downloaden zijn. Het onderhoud van al deze bestanden werd te duur en de bestanden waren sterk verouderd" is van onze afdeling toeristische informatie