Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Ervaringen na VW Polo 1.2 TDi software update

Vraag gesteld door erdeewee op 21 november 2017

In november 2016 heeft mijn Polo 1.2 TDI (uit 2010) de update gehad mbt de sjoemelsoftware. Zoals ik veel lees hebben heel wat mensen last van vermogensterugloop bij dit type auto. Zo ook ik. En flink ook. Voor de update reed de auto als een zonnetje. Ik heb inmiddels al driemaal meegemaakt dat ik op de snelweg ineens niet meer harder kon dan 80 km/u... Nadat ik een mail hierover had gestuurd naar de klantenservice van Volkswagen heeft mijn auto in september dit jaar een 'tweede update' gehad. Echter is over deze 'tweede update' geen informatie te vinden online, heb er daarom ook mijn twijfels over. Deze 'tweede update' heeft echter niet geholpen en mijn Polo rijdt nog steeds erg 'stroperig'. De vermogensterugloop is dagelijks aanwezig wat soms voor onveilige situaties zorgt. Opnieuw heb ik een mail gestuurd naar de klantenservice van Volkswagen. Resultaat is dat binnenkort de auto wordt onderzocht bij een VW-dealer. Ben benieuwd wat daar uit gaat komen maar mijn vertrouwen is inmiddels ver te zoeken en heb het gevoel dat ik aan het lijntje wordt gehouden. Zijn er meer mensen met deze ervaring en is er überhaupt wel een 'tweede update' beschikbaar gesteld door Volkswagen?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U heeft een vraag over de sjoemelsoftware en de update aan uw VW Polo.

De opmerkingen over hoger verbruik en afnemende prestaties bereiken ons vaker. Over een tweede update hebben wij echter nog niet eerder vernomen. Ik hoop met u dat andere lezers daar hun ervaringen over willen delen op dit platform.

Regelmatig komen er weer nieuwe berichten en ervaringen binnen en hebben we al vaker vernomen dat sommige dealers de update zelfs afraden. De update is immers niet verplicht. Maar we blijven graag op de hoogte van ontwikkelingen vanuit de praktijk die we via dit platform vernemen. Ook wat het resultaat is na wederom uw bezoek aan de dealer.***

Reactie van erdeewee:

Status update:
De auto heeft in december een onderzoek gehad. Een week lang is de auto bij een VW-dealer geweest. Daar konden ze niets vinden mbt de vermogensterugloop. Uiteraard niet. Het is een algemeen probleem wat zich voordoet bij veel vergelijkbare auto's na de update. De VW-dealer heeft het teruggekoppeld aan Pon/Volkswagen. Na vijf weken (na opnieuw contact gezocht te hebben via de mail) heb ik een reactie gekregen dat Volkswagen niets voor mij kan betekenen.... Ik vind het werkelijk ongelooflijk dat Volkswagen zo met (vaste) klanten omgaat. Het enige wat ze me kunnen aanbieden is om de auto weer opnieuw te laten onderzoeken bij de VW-dealer. Aan het lijntje houden noemen ze dat ook wel eens. U zult begrijpen dat ik er redelijk klaar mee ben. Geen idee wat ik hier nu mee aan moet. Feit is dat ik met een onveilige auto rijdt, die niet meer presteert zoals beloofd bij aankoop.