Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Accu beschermen tegen leegtrekken door elektrische koelbox

Vraag gesteld door Arie99 op 6 juni 2018

We hebben een Skoda Yeti met automaat en willen een elektrische koelbox op de 12V aansluiten via de aanstekerplug. Die plug staat ook onder spanning als de sleutel uit het contactslot is.
Volgens de fabrikant schakelt de koelbox zichzelf uit als de spanning onder de 11,4 volt daalt. Is dat voldoende om de motor nog te kunnen laten starten, want aanduwen is geen optie met een automaat.

Antwoord van Frank

Antwoord van Frank

ANWB Expert

Een auto die in prima conditie verkeert en gelijk aanspringt als hij dat moet doen zou in principe nog op 11,4 V kunnen starten. Dit is wel de minimaal vereiste spanning. Ik zou er echter voor de zekerheid geen gewoonte van maken om hem zo op de proef te stellen.

In de handleiding van de Yeti staat:

Voorzichtig!

  • Ook ondanks eventuele ingrepen van het boordnetmanagement kan de accu ontladen raken. Bijvoorbeeld wanneer het contact langere tijd is ingeschakeld bij afgezette motor of wanneer stads-of parkeerlicht bij lang parkeren is ingeschakeld. 
  • Verbruikers die via het 12 volt stopcontact van stroom worden voorzien, kunnen bij uitgeschakeld contact het ontladen van de accu veroorzaken.