Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Besparen als 4-persoonshuishouden

En extra besparen met slim verbruik

De dynamische tarieven van ANWB Energie helpen je te besparen. Zelf heb je in de hand of je nóg meer euro’s per jaar in de knip houdt. Bekijk aan welke knoppen je kunt draaien om je gemiddelde besparing per jaar te vergroten. We rekenen voor wat dat jaarlijks ongeveer scheelt.

Besparen op gas en stroom

Je kunt het vast zelf zo opsommen. ‘Hoe bespaar je op gas?’ Gasfornuis de deur uit, warmtepomp nemen. Als dat niet kan: beter isoleren, thermostaat wat graden lager en warme trui en sokken aan. Als het om je gasverbruik gaat, zijn dat ruwweg de mogelijkheden die je hebt. Wil je helemaal van het gas af? Volg dan deze 3 stappen.

Gaat het om besparen op elektriciteit, dan kun je meer doen. Een grote stap in de goede richting is een energiecontract met dynamische tarieven. Een volgende stap is slimmer omspringen met de grootverbruikers van je stroom. Dat levert je nog meer kostenbesparingen op.

Stroom-grootverbruikers in huis

Als we inzoomen op de apparaten die doorgaans in een huishouden de meeste stroom verbruiken, is dat het witgoed: de wasmachine, wasdroger en vaatwasser. Eén keer wassen kost ongeveer 0,5 kWh. Natuurlijk zijn er andere grootverbruikers. Gebruik daarvan laat zich lastiger plannen. Bijvoorbeeld de magnetron en waterkoker.

Intelligent besparen met domotica

Ook een warmtepomp en elektrische auto zijn kWh-vreters. Ze passen in de ontwikkeling om stroomverbruik(ers) intelligenter te maken en beter te monitoren. Dat kan bijvoorbeeld met een domotica-systeem, oftewel huisautomatisering, waarmee je verbruik monitort en bijstuurt. Gebruik van deze apparaten wordt dan automatisch ingepland voor de uren waarop stroom het goedkoopst is.

Hieronder kijken we naar wat je zelf kunt doen zonder domotica, door te besparen op je witgoedapparaten.

Stroomverbruik witgoed per jaar

Dit is het verbruik in kWh per type apparaat als we uitgaan van normaal verbruik bij middenklasse apparatuur.

ApparaatVerbruik per jaar
Wasmachine150 kWh
Vaatwasser300 kWh 
Wasdroger200 kWh
Totaal650 kWh

 

Scenario 1: Dynamische tarieven, geen aanpassing in je verbruiksgedrag

Pas je je gedrag voor stroomverbruik niet aan, dan leveren de dynamische stroomtarieven je toch nog een besparing op van € 15 tot € 20 per jaar op je witgoedapparaten. Je gemiddelde totale energiebesparing met dynamische tarieven is dan zo’n € 133 op jaarbasis.

Scenario 2: Dynamische tarieven, wél aanpassen van je verbruiksgedrag

Bij een dynamisch contract loont het om extra slim gebruik te maken van daluren. Daarvoor heb je dagelijks 2 blokken van 4 uur met een heel laag stroomtarief. Meestal zijn dit de daluren:

  • Tussen 2.00 en 6.00 uur 's nachts
  • Tussen 12.00 en 16.00 uur 's middags

Je kunt er ook een sport van maken door de actuele uurtarieven goed in de gaten te houden. Soms is stroom tussen 10.00 en 12.00 uur ineens heel goedkoop. Of van 0.00 tot 3.00 uur zelfs gratis. Hoe beter je daar op let en op inspeelt, hoe meer voordeel je kunt behalen. Het loont dus om daar rekening mee te houden met een was draaien of de vaatwasser aandoen.

Als je op deze manier rekening houdt met de daluren van het stroomtarief, bespaar je per jaar € 30 - € 40 extra op je witgoedapparaten.

Je gemiddelde totale energiebesparing met dynamische tarieven is dan zo’n € 300 op jaarbasis.