Geld lenen voor een auto: vijf vragen

Hier moet je op letten bij het financieren van een auto

Ben je op zoek naar een andere auto of heb je al een andere op het oog? Soms kan een autolening dan goed van pas komen. Vijf vragen en antwoorden over geld lenen voor een auto.

Als je geld wilt lenen voor de aanschaf van een auto kan je op verschillende plaatsen terecht. Meest voor de hand liggend is de dealer waar je de auto gekocht hebt, maar daar liggen de rentetarieven vaak hoger dan bij je bank of bij een onafhankelijke (en vaak online)kredietverstrekker zoals Findio. Het is de moeite waard om het voorstel bij verschillende aanbieders met elkaar te vergelijken.

Een laag rentepercentage is fijn, maar staar je daar niet helemaal blind op. Voorwaarden zijn minstens zo belangrijk. Komen er bijvoorbeeld nog kosten bij voor een overlijdensrisico verzekering? Dat zijn belangrijkste aspecten bij een lening. Bij veel aanbieders wordt het ‘risk based pricing’-principe gehanteerd. Dit houdt in dat een partij werkt met verschillende tarieven voor verschillende risicogroepen. Hoe hoger het risico dat de kredietpartij inschat (gebaseerd op leeftijd, soort contract, etc.) hoe hoger de rente die je gaat betalen. Daar is op zich niets mis mee, maar kan wel betekenen dat je niet in aanmerking komt voor het meest gunstige rentetarief. Let ook op hoe het zit met vervroegd aflossen. Daarvoor moet je vaak kosten en een boete betalen.

 

 

Een Doorlopend Krediet wordt meestal gebruikt als vooraf nog niet duidelijk is hoeveel geld je nodig hebt.  Bij een autolening weet je precies wat de auto in aanschaf kost en maak je gebruik van een persoonlijke lening. Zie ook Wat voor soort leningen zijn er?

Hoeveel geld je maximaal kunt lenen hangt niet alleen af van het inkomen, maar ook van maandelijkse lasten en verdere verplichtingen. Het is niet verstandig om voor het maximale bedrag dat je zou kunnen lenen een financiering af te sluiten. Zorg dat je wat financiële ruimte overhoudt voor eventuele tegenvallers.

En let niet alleen op de maandlasten voor rente en aflossing maar houd ook de aflossingstermijn in de gaten. Over een aantal jaren wil je misschien wel weer een andere auto, dan is het wel prettig als de huidige auto helemaal is afbetaald. Bovendien: hoe langer de looptijd, hoe meer je uiteindelijk betaalt aan rente.

 

ANWB Financieren via Findio

Voor een autolening die perfect past bij jouw situatie werkt de ANWB samen met Findio. Bij Findio kun je eenvoudig geld lenen voor een auto, mét standaard lage rente en heledere voorwaarden.

Findio autofinanciering met ANWB Ledenvoordeel

Meer informatie over lenen bij Findio