Geld lenen voor een auto: vijf vragen

Ben je op zoek naar een andere auto? Of heb je al een andere op het oog? Soms kan een autolening dan goed van pas komen. Waar moet je op letten als je geld gaat lenen? Vijf vragen en antwoorden.

Als je geld wilt lenen voor de aanschaf van een auto kan je op verschillende plaatsen terecht. De meest voor de hand liggende opties zijn de dealer waar je de auto gekocht hebt, een bank of een onafhankelijke kredietverstrekker. Bij de dealer gebeurt lenen soms in de vorm van een betaalregeling: ‘koop nu, betaal later’. Vraag de dealer dit voorstel op papier voor je uit te werken, maar zeg er niet direct ‘ja’ tegen. Vraag ook bij je bank of een onafhankelijke kredietverstrekker zoals Freo naar de mogelijkheden. Je zult merken dat de rentetarieven hier vaak lager liggen dan bij de dealer.

Sommige financiële instellingen presenteren een relatief laag rentepercentage. Eigenlijk te mooi om waar te zijn. Op zo’n moment moet je goed opletten. Hoe komt het dat de tarieven zo laag zijn? Komen er bijvoorbeeld nog kosten bij voor het verzekeren van een overlijdensrisico? Of is het tarief misschien opgebouwd op basis van het principe ‘risk based pricing’? Dit houdt in dat een partij werkt met verschillende tarieven voor verschillende risicogroepen. Hoe hoger het risico dat de kredietpartij inschat (gebaseerd op leeftijd, soort contract, etc.) hoe hoger de rente die je gaat betalen. Je weet vooraf dus niet waar je aan toe bent. Let ook op hoe het zit met vervroegd aflossen. Daarvoor moet je vaak kosten en een boete betalen.

Met een Doorlopend Krediet bepaal je zelf wanneer en hoeveel je opneemt. Afgeloste bedragen kan je weer opnieuw opnemen. Hierdoor is de lening heel flexibel. Je betaalt alleen rente over het geld dat je daadwerkelijk hebt opgenomen. De looptijd en de rente zijn variabel en je kunt tussentijds extra aflossen. Een Doorlopend Krediet wordt meestal gebruikt als vooraf nog niet duidelijk is hoeveel geld je nodig hebt. Met een Persoonlijke Lening weet je dit wel, zoals in het geval van een autolening. Het bedrag van de Persoonlijke Lening wordt in één keer op je rekening gestort. Je kunt tussentijds geen extra geld opnemen en lost per maand een vast bedrag af. Het voordeel is dus dat je precies weet wanneer je lening is afgelost en wat de lening in totaal gaat kosten.

Hoeveel geld iemand maximaal kan lenen hangt niet alleen af van het inkomen, maar ook van maandelijkse lasten en verdere verplichtingen. De aanbieder van een financiering zal op grond van deze gegevens het maximale leenbedrag voor je berekenen. Maar het is zeker niet verstandig om het maximale bedrag dat je zou kunnen financieren ook daadwerkelijk te lenen. Zorg dat je wat financiële ruimte overhoudt voor eventuele tegenvallers. En let niet alleen op de maandlasten voor rente en aflossing maar houd ook de aflossingstermijn in de gaten. Over een aantal jaren wil je misschien wel weer een andere auto, dan is het wel prettig als de huidige auto helemaal is afbetaald. Bovendien: hoe langer de looptijd, hoe meer je uiteindelijk betaalt aan rente.

Met de waarschuwing 'Let op! Geld lenen kost geld' wil de Autoriteit Financiële Markten (AFM) en de overheid schulden tegengaan. De waarschuwing wijst je op de kosten en risico's van lenen. Want als je leent, betaal je automatisch rente. Voordat je een lening afsluit is het belangrijk om te onderzoeken of je deze lening echt nodig hebt. Bovendien zou je nooit meer moeten lenen dan het aankoopbedrag van de auto. Zorg er daarna voor dat je de lening zo snel mogelijk afbetaalt. Dan leent je verstandig en voordelig. Het hebben van lage maandlasten klinkt aantrekkelijk en lijkt goedkoop, maar valt vaak duurder uit.

ANWB Ledenvoordeel bij Freo

Bij Freo is geld lenen altijd voordelig, overzichtelijk en betrouwbaar. De leningen van Freo staan al jaren in de rente top 3. Bovendien krijg je als lid van de ANWB standaard een gratis tankpas van €75 bij het afsluiten van een autolening.

Meer informatie over lenen bij Freo