Gebruik een deelauto

Gebruik een deelauto

Heb je geen eigen auto? Of een tweede auto nodig? Gebruik dan voordelig een deelauto van iemand uit je buurt.

Meld je aan voor de proef

Gebruik de deelauto van een ander

Soms is een auto gewoon erg handig. Voor een dagje uit of als je spullen moet vervoeren. Of je hebt even een grotere auto nodig dan je eigen auto. En wat dacht je van een dagje toeren met een cabrio? Als je kiest voor autodelen, heb je voor elke gelegenheid de juiste auto. En betaal je alleen voor het gebruik. Doe mee aan de proef en maak kennis met autodelen.

Proef Autodelen: hoe werkt het?

De ANWB werkt voor deze proef samen met SnappCar, het grootste autodeelplatform van Nederland voor particulieren onderling. Via dit platform meld je je aan als gebruiker van een deelauto. Na aanmelding loopt jouw deelname aan de proef Autodelen tot en met 31 december 2020. Bij aanmelding betaal je eenmalig € 5,- verificatiekosten. Wanneer je een auto nodig hebt, zoek je op het platform naar jouw gewenste auto. Je gebruikt een deelauto al vanaf € 25,- per dag. 

  • Vul je postcode in en vind een auto bij jou in de buurt
  • Dien een huurverzoek in bij de auto-eigenaar
  • Nadat de auto-eigenaar accepteert, betaal je via iDeal of creditcard en haal je de sleutels op bij de eigenaar (standaard) of open je auto met de app (keyless)


Extra voordeel voor jou als ANWB-lid

Als je je aanmeldt voor de proef, ontvang je als ANWB-lid € 5,- korting per huuraanvraag. Deze ledenkorting wordt 24 uur nadat je je hebt aangemeld geactiveerd. Je krijgt deze korting bovenop de reguliere SnappCar korting (€ 5,- op de eerste twee boekingen). De ledenkorting wordt automatisch verwerkt tijdens de betaling. Voor de SnappCar-korting ontvang je per e-mail een kortingscode die je zelf moet toevoegen in de aanvraag.

Zitten er risico's aan?

Het mag spannend lijken, andermans auto gebruiken, maar gelukkig is alles goed geregeld. Zo is de auto altijd allrisk verzekerd, ongeacht de verzekering die de eigenaar van de auto zelf heeft afgesloten. Wel is er sprake van een eigen risico. Pechhulp is standaard inbegrepen. Ook aan corona-maatregelen is gedacht: de eigenaar wordt gevraagd de auto voor en na gebruik goed schoon te maken en uiteraard staat het je vrij om dat als gebruiker ook te doen. Natuurlijk houd je ook tijdens de sleuteloverdracht anderhalve meter afstand en annuleer je de boeking wanneer je klachten hebt.  Om die reden kun je nu op elk moment kosteloos annuleren, ook binnen 24 uur voor aanvang.*

*Dit is een tijdelijke regeling, kijk op de website van SnappCar voor de laatste informatie

Wat houdt meedoen in?

Om mee te kunnen doen ben je lid van de ANWB, minimaal 21 jaar en ben je in het bezit van een geldig rijbewijs. Je maakt gebruik van een deelauto via het platform op het moment dat jij daar behoefte aan hebt. Tijdens de proef vragen we je om maandelijks een korte online vragenlijst in te vullen, zodat we van jouw ervaringen kunnen leren. 

Doe je mee?

Lijkt het je handig om af en toe over een (andere) auto te beschikken? Meld je dan aan en doe mee aan de proef. 

Let op: Om deel te nemen aan de proef Autodelen en gebruik te maken van de voordelen, dien je je bij ANWB aan te melden via onderstaande knop en niet direct via SnappCar.

Aanmelden

Door je via deze knop aan te melden doe je mee aan de proef Autodelen. SnappCar zal t.b.v. de proef persoonsgegevens uitwisselen met de ANWB voor het versturen van de online vragenlijst.

Vragen over het gebruiken van een deelauto?

Bekijk de top 5 van veelgestelde vragen.

Tot en met 31 augustus kun je jouw boeking gratis annuleren. Dit geldt ook binnen 24 uur voor aanvang van je boeking. We willen je zoveel mogelijk flexibiliteit geven om een boeking te kunnen annuleren wanneer je toch niet meer de weg op wil.

Verder vraagt SnappCar gebruikers en auto-eigenaren om voor en na elke rit in ieder geval deze contactpunten te desinfecteren (lees ook de informatie in het hygiëneprotocol hierover):

  • Sleutel
  • Stuur en richtingaanwijzers
  • Deurgreep (binnen- en buitenkant)
  • Versnellingspook
  • Dashboard (incl. dashboardkastje, knoppen van bijvoorbeeld het muzieksysteem etc.)
  • Autogordel voor en na het gebruik van de auto

Naast deze maatregelen verwacht SnappCar van auto-eigenaren om de auto vaker dan normaal aan een grondige schoonmaak te onderwerpen om de auto zo schoon en veilig mogelijk te houden. Denk aan het schoonmaken van alle oppervlakken waar veel contact mee wordt gemaakt.

Gedurende de proef Autodelen werkt de ANWB samen met SnappCar en maakt de ANWB gebruik van het bestaande SnappCar autodeelplatform voor particulieren. Als jij je bij de ANWB aanmeldt als deelnemer aan de proef Autodelen, dan kom je vervolgens terecht op het aanmeldformulier op snappcar.nl. Hier registreer je je om deel te kunnen nemen. Het gebruik maken van een deelauto of het aanbieden van je eigen auto vindt plaats op het SnappCar platform. Let op! Om deel te nemen aan de proef Autodelen en gebruik te maken van de voordelen, dien je je bij ANWB aan te melden voor de proef en niet direct via SnappCar.

Nee. Na beëindiging van de proef Autodelen (per 1 januari 2021) vervalt de ANWB-ledenkorting. Dit houdt het volgende in:
voor gebruikers van een deelauto vervalt de € 5,- ANWB-ledenkorting per huurverzoek. Heb je gedurende de proef Autodelen slechts één keer gebruik gemaakt van de auto van iemand anders? Dan behoud je uiteraard wel de korting op je tweede huurverzoek à € 5,-. Deze heb je per e-mail van SnappCar ontvangen.

Een schade die tijdens jouw huurperiode ontstaat, moet tijdens de check-out worden gemeld via de app. Deze wordt dan automatisch naar verzekeringsmaatschappij Allianz gestuurd. Allianz voert vervolgens onderzoek uit en bepaalt de aansprakelijkheid en afhandeling.

Meer informatie

Ja, als gebruiker heb je een eigen risico. De hoogte van het eigen risico kan verschillen per transactie, omdat deze wordt bepaald op basis van bepaalde variabelen, zoals de leeftijd van de gebruiker en de waarde van de auto. 

Meer informatie

Staat je vraag er niet tussen? Bekijk alle veelgestelde vragen met betrekking tot de proef van het gebruik van een deelauto.