LAW Pionierspad etappe 7
Nederland, Flevoland, Lelystad
Het Pionierspad van Steenwijk naar Muiden biedt wat de naam belooft. Je wandelt over de voormalige bodem van de Zuiderzee, die nog maar een halve eeuw droog ligt. Een tocht door bossen en moerassen, afgewisseld door vergezichten over oneindig laagland. De route van 200 kilometer loopt over veel onverharde paadjes langs akkers, sloten en grasdijken. In de kop van Overijssel kunt u even bijkomen in het schilderachtige Giethoorn. Langs de Oostvaardersplassen naar het Muiderslot.
Tijdens de zevende etappe van het Pionierspad wandel je richting Oostvaardersplassen. Het enorme moeraslandschap is uniek; zo ongeveer moeten grote delen van Nederland er lang geleden uit hebben uitgezien. Het gebied, bekend geworden bij het grote publiek door de film De Nieuwe Wildernis, herbergt wilde runderen, paarden en edelherten.
Het Pionierspad is een Lange-Afstand-Wandelpad (LAW) van Wandelnet.
Toegankelijkheid: deze route is niet geschikt voor mindervaliden vanwege de afstand en de onverharde paden.
1. U wandelt richting Oostvaardersplassen, het enorme moeraslandschap is uniek en zo ongeveer moeten grote delen van Nederland er lang geleden hebben uitgezien. Het gebied, bekend geworden bij het grote publiek door de film De Nieuwe Wildernis, herbergt wilde runderen, paarden en edelherten. → Het graspad gaat over in het strandje. U buigt met de bocht mee naar rechts. Ga het eerste pad linksaf, over de parkeerplaats. Bij de asfaltweg linksaf. Bij het vispark rechtsaf het bospad in en eerste bospad linksaf. Op de kruising met een betonnen fietspad gaat u linksaf. Dit pad volgt u tot een asfaltweg. U steekt deze over, ga linksaf en direct rechtsaf en daarna 150 m rechtdoor lopen. Dan bij het fietspad rechtsaf. Waar het fietspad een scherpe bocht naar links maakt, gaat u scherp rechtsaf het graspad op. Dit blijven volgen, u volgt een bocht naar links.
2. U loopt door tot een betonpad, hier rechtsaf. Na 70 m neemt u het eerste bospad linksaf. Het slingerpad tot het einde volgen en daar rechtsaf, een breed bospad. U komt weer uit op het betonpad, waar u rechtdoor gaat. Eerste pad linksaf en volg dit slingerende bospad tot het einde. U komt bij een picknickbank. Rechtdoor, u gaat het talud op naar de Knardijk en steekt over. Ga linksaf en loop op het fietspad tot aan de toegang van de Oostvaardersplassen. Bij de ingang van het Buitencentrum Oostvaardersplassen gaat u rechtsaf. Bij het Buitencentrum links aanhouden en de paarse route volgen. Op het eind linksaf en onder het spoorviaduct door. Rechts aanhouden, door een klaphek. Op het eind van het pad rechtsaf, dit pad blijven volgen. U volgt het pad tot een kruising en gaat hier rechtsaf door een klaphek. Bij het eerste pad linksaf. U verlaat hier de paarse route.
3. Op het eind rechtsaf, u gaat het klaphek door en steekt de asfaltweg over. Opnieuw door een klaphek en het bospad vervolgen. Op het eind rechtsaf. Na een bocht naar rechts gaat u linksaf een klaphek door. U bent weer op de paarse route en volgt het brede pad 800 m met een bocht naar links. Na het volgende klaphek links aanhouden en het pad nog ruim 1 km blijven volgen. Negeer zijpaden en na nogmaals een klaphek komt u uit bij een betonfietspad. Ga nu haaks linksaf, het graspad voor het fietspad. Blijf langs de afrastering lopen en ga voor het grote hek rechtsaf. Na ruim 300 m, waar de paarse route linksaf gaat, nog 35 m doorlopen. Eerste graspad rechtsaf, dat u volgt tot het betonpad, dan linksaf. U komt uit op de Knardijk. Op de Knardijk rechtsaf en direct linksaf (Y 18793). Over de sluis de weg vervolgen. Op het eind linksaf, daarna rechts aanhouden en op een driesprong (Y-18810) links aanhouden. U gaat onder de snelweg door, waarna de weg overgaat in een betonfietspad. Na 900 m op de splitsing bij Y-13374 links aanhoudend omhoog gaan. Daarna naar beneden en over het bruggetje. Het fietspad vervolgen en na bijna 2 km tegenover de ingang van De Schothorst, bij huisnrs 26 t/m 34, rechtsaf oversteken. Langs de afsluitbalk. De halfverharde veldweg slingert langs het bos, ruim 1 km blijven volgen. Uiteindelijk volgt u de veldweg met een bocht mee naar links en naar rechts en gaat via een dam over een sloot. Hierna bij de viersprong rechts aanhouden, een halfverharde weg tussen bomenrijen.
4. U komt na 1 km uit bij een asfaltweg, deze oversteken. Bij de afsluitpaal schuin linksaf het fietspad volgen en na 750 m, voor het fietspad naar rechts buigt, linksaf naar een bospad. U loopt door tot voor een open veld (akker) en gaat daar rechtsaf langs de bosrand. Bij het eerste graspad rechtsaf en het pad blijven volgen. Bij een onduidelijke kruising van bospaden rechtdoor tot u bij een bruggetje komt. Ga over het bruggetje en dan rechtdoor een smal pad in (’s zomers kan dit overwoekerd zijn). Op het eind rechtsaf. Op driesprong links aanhouden. U volgt het pad met de bocht mee naar rechts met water aan uw linkerhand. Op het eind schuin rechtsaf oversteken naar een hekje. Ga door het hekje, loop tot het einde van het pad met rechts een laagte. Ga hier linksaf en houd na 50 m op de splitsing rechts aan. Dit is een slingerend pad door het bos. U komt langs een kunstwerk aan uw rechterhand. Links aanhouden, het pad rechtdoor blijven volgen. U komt bij een open veld. Rechtsaf, u loopt langs de omheining van het open veld. Waar de omheining de tweede bocht naar links maakt, rechtdoor het bospad in. U volgt de bochten naar rechts en naar links. Bij een kruising van bospaden rechtsaf.
5. U houdt de sloot aan uw linkerhand. Links aanhouden en vervolgens bij een kruising van paden linksaf. U komt uit bij een fietspad, waar u linksaf gaat. Na 300 m komt u bij een asfaltweg (Y-13341). De weg oversteken. Rechtdoor, Knarweg, na 200 m rechtsaf langs de afsluitpaal. Direct linksaf over de grasstrook. Voor een slootje rechtsaf, de grasstrook vervolgen. Met de bocht mee naar rechts en naar links. U komt uit voor een brede grasstrook. Ga linksaf en na enkele meters rechtsaf over de grasstrook met links een sloot en rechts de bosrand. U loopt bijna 700 m over de grasstrook richting de Knardijk. Ga bij de dijk het talud op en ga bovenop linksaf. Knarbos - Hollandse Hout Het talud af en dan langs de afsluitbalk. Loop over de brede grasstrook met aan de linkerkant de bosrand en rechts een sloot. Volg dit bijna 700 m tot het einde van de grasstrook. Ga dan, het bospad kruisend, zo veel mogelijk rechtdoor, een grasstrook tussen links en rechts bos. U volgt de grasstrook met de bocht naar rechts en links. Daarna met rechts van u een slootje. Doorlopen tot voor een slootje, waar u linksaf gaat over een grasstrook. Na circa 300 m rechtsaf langs de afsluitbalk naar de weg (Knarweg) en daarna linksaf tot de voorrangsweg. Deze oversteken en bij Y-13341 rechtdoor via het hekwerk een halfverhard fietspad op. Na 300 m rechtsaf.
6. Aan het einde van het bospad rechtsaf. Op de kruising rechtdoor. Op de volgende kruising linksaf. U volgt het pad met de bocht naar rechts en links. U komt uit bij een omheind open veld. Het pad verder volgen langs de omheining. Het eerste pad linksaf. Het pad volgen, zijpaden negeren. Rechts aanhouden, links is een kunstwerk te zien. Voorbij het kunstwerk volgt u het pad met een bocht naar links. Het slingerende pad volgen. Zijpaden negeren. Bij een driesprong linksaf, zijpad links negeren. Daarna voor een laagte rechtsaf. Bovenop blijven lopen totdat u uitkomt bij een hekje. Ga door het hekje. Schuin rechtsaf oversteken naar een pad. Meteen met de bocht mee naar rechts. U houdt het water aan uw rechterzijde. Daarna een pad naar links negeren. U gaat met het pad mee naar links en naar rechts. Een pad linksaf negeren. Neem linksaf het volgende smalle bospad (zomers kan ik dit overwoekerd zijn). U komt uit voor een bruggetje, over het bruggetje rechtdoor. Pad naar links negeren. Daarna volgt u het pad naar links het bos uit. Voor het open veld, akker, linksaf langs de bosrand. Na 170 m het eerste pad linksaf. Op het eind op het steenslagfietspad rechtsaf. Na 750 m komt u uit op een asfaltweg. De asfaltweg oversteken en schuin rechtsaf de halfverharde weg opgaan. Na 1 km op een viersprong links aanhouden en de sloot via de dam oversteken. De bocht naar links volgen en daarna volgt u de halfverharde veldweg met een ruime bocht naar rechts. Na 1 km gaat u langs een afsluitbalk en steekt de asfaltweg over naar het fietspad.
7. Ga linksaf het fietspad op, volg dit 2 km. Ga over het bruggetje en loop dan naar boven de Knardijk op, daal af. Bij Y-13374 rechts aanhouden. Ruim 900 m rechtdoor. Onder het viaduct van de snelweg door. Nu rechts aanhouden (Y-18810), met de bocht mee naar links, daarna rechtsaf. Over de sluis en u komt weer uit op de Knardijk. Hier rechtsaf en meteen scherp linksaf het betonfietspad op bij Y-18793. Na circa 150 m rechtsaf over een graspad. Op het eind voor de afrastering linksaf. Blijf langs de afrastering lopen en ga voor een hek linksaf. Nu doorlopen tot het betonfietspad. Ga daar rechtsaf door het klaphek. Nu zijpaden negeren. Het pad ruim 1 km blijven volgen tot u weer bij een klaphek komt, ga hier doorheen. Blijf dit brede pad met de bocht mee naar rechts volgen tot u na circa 800 m door een volgend klaphek gaat. Na het klaphek rechtsaf. Voor de toegang naar een vogelhut linksaf en doorlopen tot een klaphek. Na de passage van het klaphek de asfaltweg oversteken. Weer een klaphek door en na 20 m linksaf slaan. Op het einde rechtsaf. Het pad vervolgen tot bij een volgend klaphek. Ga daar doorheen en sla op de kruising linksaf. Blijf dit pad volgen. Ga na 560 m het eerste pad linksaf. Door een klaphek, links aanhouden. Ga nu onder het spoorviaduct door en neem het eerste betonpad rechtsaf. Loop door tot het buitencentrum. Ga rechtsaf naar de Knardijk en bij fietspad linksaf. Na 700 m steekt u bij hm-paaltje 20,6 de weg over en gaat het talud af naar beneden. Steek het fietspad over en ga na 20 m linksaf het bospad in.
8. Aan het einde van het pad komt u uit op een betonfietspad, ga hier rechtsaf. Waar het fietspad een bocht naar links maakt, gaat u rechtdoor een graspad op. Eerste pad linksaf. Dit blijven volgen tot betonfietspad. Ga nu rechtsaf tot het fietspad een bocht naar rechts maakt. Ga daar linksaf een graspad op. Dit pad maakt een bocht naar rechts, het pad blijven volgen tot een betonfietspad. Ga hier linksaf en aan het einde van het pad weer linksaf, langs een parkeerterrein. Na 160 m komt u uit op een asfaltweg. Linksaf en dan direct rechtsaf het betonnen fietspad op. Neem het eerste bospad rechtsaf, op de splitsing rechts aanhouden. Het bospad volgen tot een asfaltweg bij een vispark. Ga linksaf de asfaltweg op en volg deze circa 400 m tot de parkeerplaats aan de rechterzijde. Ga rechtsaf de parkeerplaats over, de grasdijk bij het Bovenwater op tot aan de waterkant. Hier rechtsaf het strandje volgen en ga met de bocht mee naar links. Het strand gaat over in een graspad. Dit pad volgen tot het einde. Hier gaat u linksaf.
Tien jaar na de inpoldering kwam men al snel tot de conclusie dat er voor de nieuwe inwoners meer mogelijkheden moesten komen voor de kleine watersport en het plankzeilen, dat toen in opkomst was. Het IJsselmeer bleek hiervoor niet geschikt. Men koos voor een revolutionaire stap: het aanleggen van een stevige kade en het onder water zetten van nieuw land.
De Knardijk ten noorden van de Oostvaardersplassen is een echte ‘vogelboulevard’. In de winter is het ruige landschap kaal en stil, maar in de lente is het er een drukte van belang. Dan zijn tienduizenden grauwe ganzen in de in de rui. Enkele honderden blijven om te broeden. Grauwe ganzen worden wel de echte beheerders van het gebied genoemd. omdat ze het moeras open houden door lisdodde, moerasandijvie en riet intensief te begrazen. Ze zijn hier bijna het hele jaar door te vinden. Andere ganzensoorten komen hier voornamelijk in de winterperiode.
De Oostvaardersplassen, Lepelaarplassen, Markermeer en Marker Wadden beslaan samen Nationaal Park Nieuw Land, het nieuwste nationale park van Nederland. Wilde paarden, runderen en edelherten struinen door de Oostvaardersplassen. Het moerasterrein met rietvlaktes, ruige graslanden, waterplassen en bossen is een waar (internationaal) vogelparadijs voor lepelaars, bruine kiekendieven en de zeearend.
De historische Knardijk is de grens tussen Oostelijk en Zuidelijk Flevoland. Ooit aangelegd in het IJsselmeer als de zuidelijke buitendijk van de droog te leggen polder Oostelijk Flevoland, biedt de dijk nu een prachtig uitzicht op de strakke lijnen van het Flevolandse landschap.
Het Knarbos ligt op een ondiepte van de voormalige Zuiderzee, die door vissers werd gebruikt om bij zwaar weer voor anker te gaan tot de storm voorbij was. Deze ondiepte heette ‘De Knar’. Het bos is aangeplant tussen 1973 en 1975. Het Knarbos bestaat uit meerdere delen. Het kleinste deel, Stuifketel, ligt aan het zuidwestelijk eindpunt van de Meerkoetentocht, even ten zuidwesten van Luchthaven Lelystad. Het grootste deel, Knarbos Oost, ligt ter weerszijden van de Vogelweg en ten noordoosten van de Knardijk. Beide delen liggen in de gemeente Lelystad. Knarbos West ligt ten zuidwesten van de Knardijk in de gemeente Zeewolde. In beide delen ligt een plas (Knarplas en Beverplas). Ten noordwesten van het Knarbos West ligt, eveneens langs de Knardijk, het Wilgenreservaat in de gemeente Zeewolde. Het Knarbos kent een gevarieerde vegetatie van loof- en naaldbomen, afgewisseld door open plekken en plassen. In het Knarbos leven onder andere vossen, bunzingen, hermelijnen en bevers. Het gebied wordt beheerd door de Stichting Flevolandschap.
Toen in 1968 Zuidelijk Flevoland droogviel, kwamen miljoenen wilgenzaadjes terecht in de buurt van de huidige Knardijk. Door de jaren heen hebben de bomen zich ongestoord kunnen ontwikkelen met als resultaat het Wilgenreservaat. Inmiddels zijn veel wilgen afgetakeld en is hun plaats ingenomen door vlieren, meidoorn, esdoorns en iepen. Dit maakt het gebied geliefd bij vogels. Maar ook vossen, hermelijnen, reeën en bunzingen zoeken hier beschutting. Vanaf de dijk is het terrein te overzien.
Bij de aanleg van de Knardijk had Rijkswaterstaat behoefte aan een werkhaven halverwege. Deze werd in 1952 aangelegd om per schip stenen en rijshout te kunnen lossen. De geschiedschrijving vermeldt dat hier een van de schipperskinderen om het leven is gekomen toen bij het klimmen op een steenhoop stenen aan het rollen zijn geraakt. Nu is het haventje aan de Vogelweg een cultuurhistorisch monument, die de wandelaar van het Pionerspad en andere passanten luwte biedt.