Maeslantkeringroute

Deltaroute 1

Wegens een technische storing is het momenteel niet mogelijk om de autoroutes uit te printen. Onze excuses voor het ongemak.

Bij de Deltawerken denken we al snel aan de Oosterscheldekering. Maar deze kering is slechts een onderdeel van de veelomvattende Deltawerken. Even belangrijk zijn de Maestlantkering en de Hollandse IJsselkering die Rotterdam en de wijde omgeving tegen overstromingen beschermen: het economisch belangrijkste en dichtstbevolkte gebied van Nederland. Langs de route vindt u veel industrie en havens maar ook middeleeuwse steden als Schiedam, Dordrecht en Brielle en ertegenover het uitgestrekte polderlandschap van Beijerland en Voorne-Putten.

Deze route voor je navigatiesysteem

Heb je een navigatiesysteem dat gpx bestanden kan lezen, download dan hieronder de gezipte gpx en pak het bestand uit. Maak je gebruik van een navigatie app op je smartphone, dan kun je de uitgepakte gpx aan jezelf mailen en de gpx vanuit de mailbox met de app openen.

Download het zip-bestand

Tips om deze route (veilig) te rijden

1. Bekijk het routeverloop van tevoren op een wegenkaart
2. Gebruik je navigatieapparaat of smartphone met google maps (zonder route in te voeren) om onderweg de straatnamen te zien.
3. Rij altijd met een bijrijder
4. Mijd spitsuren en neem de tijd

N.B. De routebeschrijving geeft aan waar je af moet slaan. Tussen de aanwijzingen dien je de weg te vervolgen, ook als de naam van de straat overgaat in een andere straatnaam (vb. Bildtlaan wordt Boslaan; deze veranderingen worden niet genoemd in de routebeschrijving!). De afstanden tussen de afslagen variëren in lengte (van 100 m tot enkele kilometers).

Startpunt route: Pastoor Onderwaterstraat, Hoek van Holland

Hoogtepunten langs de route

De plaats Hoek van Holland ontstond pas toen in 1868 de Nieuwe Waterweg naar Rotterdam gereed kwam. Op deze plek vestigden zich werknemers van Rijkswaterstaat. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden door de Duitse bezetter op deze strategische plek enorme bunkercomplexen gebouwd ten koste van het oude dorp. Het Atlantikwall Museum getuigt hiervan (Noorderhoofd. Za., zo. 12.30-17 uur, voor data zie www.atlatikwall-museum.nl).

Tussen Hoek van Holland en Maassluis ligt het sluitstuk van de Deltawerken, de Maeslantkering, die het Zuid-Hollandse rivierengebied beschermd tegen extreem hoog water: twee enorme witte deuren kunnen de gehele Nieuwe Waterweg afsluiten. Het Keringhuis (Maeslantkeringweg 139. Ma.-vr. 10-16, za., zo. 11-17 uur) geeft informatie over hoogwaterbescherming in Zuid-Holland en over de kering zelf.

Maassluis dankt zijn naam aan een voorloper van de Maeslantkering: de Maeslandsluys, die rond 1340 tussen Rotterdam en de Noordzee werd aangelegd. Het stadje werd later bekend om zijn sleepvaart- en bergingsbedrijven. In de haven kun je stoomsleepboot Furie (1916) bezoeken, bekend van de tv-serie Hollands Glorie naar de boeken van Jan de Hartog.

Vlaardingen was lange tijd dé haringstad van Nederland. Vlaardingse loggers waren in de 19e en begin 20e eeuw vertrouwde gasten in de havens van onder meer Bergen (Noorwegen) en Lerwick (Shetlandeilanden). Rond de Oude Haven en het Koningsplein is de sfeer van de verdwenen visserij nog op te snuiven. Op het Grote Visserijplein staat sinds 1950 een monument dat herinnert aan de op zee gebleven vissers. Sommigen van hen liggen begraven in Lerwick, tussen vissers uit andere Nederlandse havens, zoals Katwijk en Scheveningen.

Deze stad onder de rook van Rotterdam is beroemd om zijn jenever. Al in de 18e eeuw werd Schiedamse jenever over de hele wereld verkocht. De stad stond vol met mouterijen, distilleerderijen en molens, die het graan moesten malen. Vele monumenten herinneren aan deze tijd. Zowel de Grote of St. Janskerk uit de 14e eeuw als de prachtige 18e-eeuwse Korenbeurs en de vele gezellig cafés in het centrum zijn een tussenstop waard. Net als het recentelijk verbouwde Stedelijk Museum Schiedam, gevestigd in het voormalige St. Jacobs Gasthuis, (Hoogstraat 112. Di.-zo. 10-17 uur).

Het door Rotterdam opgeslokte Delfshaven herinnert als haven van de ‘Kamer Delft’ aan het rijke verleden van de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC), opgericht in 1602. 111 schepen liepen hier op de VOC-werf van stapel. De bekendste Delfshavenaar was vermoedelijk Piet Hein, die in 1628 de Spaanse Zilvervloot veroverde.

De stormvloedkering in de IJssel moet het achterland tegen overstromingen beschermen en tegelijkertijd de doorstroom van de drukke scheepvaart garanderen. Doordat de twee schuiven van de kering in hoge betonnen torens hangen, kunnen schepen er gewoon onderdoor varen. Slechts bij extreme weersomstandigheden worden de schuiven neergelaten.

De strijd tegen het buitenwater loopt in Nederland parallel aan de strijd tegen het binnenwater. Kinderdijk is bekend om zijn negentien windmolens, die sinds 1997 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staan. Het zijn acht ronde stenen molens aan de Nederwaard, acht rietgedekte achtkanters aan de Overwaard met daarnaast een wipmolen, én twee rietgedekte achtkanters in de polder Nieuw-Lekkerland. De naam Kinderdijk zou te danken zijn aan een wonderbaarlijke redding in 1421, het jaar van de Tweede Sint Elisabethsvloed, toen ook De Biesbosch is ontstaan. Op de plaats van het huidige Kinderdijk spoelde een wiegje aan met daarin een levend meisje. Ze had het overleefd omdat een kat met zijn pootjes de wieg in balans had gehouden.

Dordrecht – door de bewoners meestal ‘Dordt’ genoemd – ligt op de plaats waar de Merwede zich splitst in de Noord en de Oude Maas. In de Middeleeuwen was Dordt de grootste stad van Holland. Belangrijke momenten in de Nederlandse geschiedenis, zoals de Eerste Vrije Statenverkiezingen (1572) en de Synode van Dordrecht (1618) speelden zich af in deze stad. Vanaf de 18e eeuw werd Dordrecht overvleugeld door Rotterdam, maar het centrum weerspiegelt nog steeds de rijkdom en macht van weleer. Dordrecht heeft 900 rijksmonumenten. In de oude Boterbeurs is het Dordrechts Museum gevestigd (Museumstraat 40. Di.-zo. 11-17 uur), een van de oudste musea van het land, met een vermaarde collectie Hollandse meesters en de grootste verzameling schilderijen van Ary Scheffer, ’s Nederlands beroemdste romantische schilder.

Van de 17e tot het begin van de 20e eeuw was Hellevoetsluis dé marinebasis van Nederland. Hier bracht Piet Hein zijn zilverschat aan wal en hier waren de opleidingsinstituten en marine-instellingen gevestigd. Nu herinneren het Tromphuys en het Ruyterhuys nog aan dit maritieme verleden. Een ander overblijfsel uit de gloriedagen van Hellevoetsluis is het 18e-eeuwse droogdok waarin nu het Droogdok Museum is gevestigd (Dokweg 5. Ma.-vr. 10-17, zo. 13-16.30; apr.-okt. ook za. 13-16.30 uur).

Brielle is tegenwoordig net als Willemstad een watersportcentrum. En net als Willemstad dankt de plaats zijn grote bekendheid aan de Opstand tegen Spanje in de 16e eeuw. Weinig mensen weten dat het stadje, dat op zijn kleine oppervlak bijna vierhonderd rijksmonumenten telt, met het Friese Harlingen de meeste monumenten per inwoner van Nederland heeft. De inname van Den Briel door de watergeuzen op 1 april 1572 was het begin van de bevrijding van Holland en Zeeland van de terreur van de Spaanse landvoogd Alva. Vandaar de trotse schildspreuk van de stad: Libertatis Primitiae, ofwel ‘eersteling van de vrijheid’. Brielle viert dat nog elk jaar. Generaties kinderen kennen het rijmpje ‘Op 1 april verloor Alva zijn bril’. Toch had deze historische gebeurtenis ook een keerzijde: na de bevrijding ontvoerden de geuzen negentien katholieke geestelijken uit Gorinchem en brachten hen in Den Briel om het leven. Brielle is daarom sinds de 19e eeuw een katholiek bedevaartsoord. De in 1932 in gebruik genomen Bedevaartskerk H.H. Martelaren van Gorcum vormt met het bijbehorende bedevaartcomplex een bijzonder monument.

Informatie

VVV Hoek van Holland
Prins Hendrikstraat 281
3151 AK Hoek van Holland
www.hoekvanholland.nl

VVV Maassluis
Heldringstraat 101
3144 CE Maassluis
www.vvvmaassluis.nl

VVV Vlaardingen
Westhavenkade 56
3131 AG Vlaardingen
www.vvvvlaardingen.nl

VVV Schiedam
Buitenhavenweg 9
3113 BC Schiedam
www.ontdekschiedam.nu

VVV Alblasserwaard
Zuiderstek 1
2951 AZ Alblasserdam
www.touristinfo-alblasserdam.nl

VVV Dordrecht
Spuiboulevard 99
3311 GN Dordrecht
www.vvvdordrecht.nl

VVV Hoeksche Waard
Waterstal 1
3262 JR Oud-Beijerland
www.vvvhoekschewaard.nl

VVV Hellevoetsluis
Industriehaven 8
3221 AD Hellevoetsluis
www.opvoorneputten.nl

VVV Brielle
Turfkade 18
3231 AR Brielle
www.opvoorneputten.nl

Eten & drinken

Café-Restaurant De Beurs, Dam 2, Schiedam, www.debeurs.nl
Restaurant Sucade, Wijnstraat 233, Dordrecht, www.sucade.nl
Restaurant Villa Augustus, Oranjelaan 7, Dordrecht, www.villa-augustus.nl
Restaurant de Hooghcamer, Nobelstraat 65, Brielle, www.hooghcamer.nl