Vragen gesteld door de Leden

Beantwoord door Experts

973 expert vragen

 1. Boete in Italië

  Gevraagd op 13 februari 2019

  In de zomer van 2015 ben ik in Italië, bij Venetië kennelijk 3 keer binnen een half uur beboet.omdat ik te hard heb gereden. Ik heb daarvan een schrijven ontvangen destijds in het Italiaans waar ik helemaal niets van begreep. Ik herkende mijn kenteken en een tijdstip. Maar ik zag geen bedrag en ook niet waar ik eventueel zou kunnen betalen,.als ik het eens zou zijn met de boetes. De boetes kwamen rechtstreeks van de politie in Venetië. Ik heb daar heen gebeld destijds om om opheldering te vragen. Hoe kon ik in zo'n korte tijd 3x geflitst zijn op dezelfde plek. En tevens geprobeerd duidelijk te.maken dat ik de brief niet snapte. Taaltechnisch was er een probleem en we kwamen er niet uit.

 2. Visum Cuba

  Gevraagd op 11 februari 2019

  Ik hoorde dat in het vliegtuig naar Cuba elke passagier kosteloos een visumformulier aangeboden krijgt. Dit kan ter plekke ingevuld worden. Het zou dus voor een vakantieverblijf van 2-3 weken niet nodig zijn vooraf een visum aan te vragen bij de ambassade of een andere instantie. Klopt dit?

 3. Duitsland naar Oostenrijk via B wegen

  Gevraagd op 10 februari 2019

  We willen begin mei dit jaar met de caravan gewicht beladen 1400 Kg en auto Hyundai Tucson 2008 van Camping Wemding Duitsland naar camping Inntal Wiesing Oostenrijk. We willen dan over de B2 ,B17,B472,B13 en B181 rijden, dus binnendoor. Is dat mogelijk?

 4. LEZ London na april 2019

  Gevraagd op 10 februari 2019

  Juni 2019 willen we naar de UK op vakantie. Bezoek aan London staat in principe ook op het lijstje. Echter, de regels voor de LEZ zijn mij niet helemaal duidelijk. Vanaf 8-4-2019 worden deze nl. aangescherpt. Kunt u ons duidelijkheid verschaffen of we met onze camper binnen de LEZ willen kamperen/rijden. De volgende info heb ik gekopieerd van Internet: "Vanaf 8 april 2019 wordt de Euronorm opgetrokken naar Euro-6 voertuigen/. Alle voertuigen lager dan Euro-6 betalen dan deze 100 BP per dag" Onze camper valt in de Euro 5 classificatie en valt in de gewichtsklasse tot 3500 kg. Betekend het nu dat we ook de 100 BP per dag moeten betalen binnen de LEZ of is alleen registratie voldoende? Het gaat me dus om de regeling na de aanscherping in april.

 5. Verkeersboete Italië

  Gevraagd op 08 februari 2019

  Mijn neef heeft in augustus 2017 een verkeersovertreding begaan in Italië, omdat hij 11 km te hard reed in een tunnel. Hij ontving in mei 2018 binnen de termijn van 360 dagen een bekeuring van de politie van 77 euro. Hij werd verwezen naar een website om te betalen. Hij vulde gegevens in en betaalde. Jammer genoeg heeft hij toen niet gecontroleerd of de betaling ook was gelukt. Op de bekeuring stond dat na 60 dagen de bekeuring werd verhoogd tot 118 euro inclusief 'notification costs'. Hij kreeg echter pas begin februari 2019 via een incassobureau een verder opgehoogde bekeuring van 267 euro. Mijn neef vroeg mij om advies en ik vertelde hem dat hij m.i. in gebreke is geweest om te betalen aangezien de betaling was mislukt en hij heeft verzuimd na te gaan of het bedrag van zijn rekening was afgeschreven. Om die reden lijkt me de hem opgelegde verhoging na 60 dagen ook redelijk. Maar nu mijn vraag: Heeft de Italiaanse instantie ook niet de plicht om hem van dit in gebreke blijven op hoogte te stellen? Hij heeft namelijk daarvan niets vernomen. Pas begin deze maand kreeg hij via een Nederlands incassobureau de verder opgehoogde bekeuring. Wat raad u mij c.q. mijn neef aan te doen in deze zaak? Bij voorbaat dank voor uw advies. NB: Mijn neef had op een ANWB website over vragen over verkeersboetes in Italië gelezen dat alleen het CJIB het recht heeft om boetes te innen en dat (volgens een ANWB lid) het maar het beste was om daarop te wachten en niet te betalen. Ik betwijfel of deze handelwijze door een ANWB expert ook zou worden aanbevolen.

 6. Mag Europcar geld vragen voor gegevens aan politie?

  Gevraagd op 05 februari 2019

  Vakantie in Duitsland. Auto kapot, maar dankzij ANWB verz. vervangende auto gekregen. Nu heb ik in Duitsland een bekeuring van €15,00 gekregen. Nu claimt Europcar bij mij €20,00 aan administratiekosten. Zij hebben mijn gegevens n.l. aan de politie doorgegeven en willen hiervoor geld zien! Zijn ze niet gewoon verplicht deze gegevens te geven? En proberen ze nu hier een slaatje uit te slaan? 

 7. Stageld caravan?

  Gevraagd op 05 februari 2019

  Mag er btw berekend worden over stageld caravan?

 8. TSA SLUITING haed koffer

  Gevraagd op 31 januari 2019

  TSA SLOT instellen met eigen code. Wij kochten in een van uw wikels een HN koffer met klikslot en rode handle. Zitten nu in het buitenland, maar weten niet hoe we een eigen code kunnen instellen, deze staat nu op 000.

 9. Vaarbewijs verplicht in Italië?

  Gevraagd op 31 januari 2019

  Voor een zeilvakantie rond Elba als deel van een flottielje wil ik graag weten of een vaarbewijs daar verplicht is (niet verplicht indien binnen 6 mijl uit de kust?). Motorvermogen is minder dan 40 pk. 

 10. Milieusticker

  Gevraagd op 30 januari 2019

  Ik ga op vakantie naar Valence in de Drome Heb ik dan dit jaar al een milieusticker nodig?Eventueel ook voor de route door Lyon naar het zuiden.