Vragen gesteld door de Leden

Beantwoord door Experts

325 expert vragen

 1. Combinatie auto en caravan

  Gevraagd op 30 december 2019

  Ik heb een VW Golf met massa rijklaar 1368 kg en toegestane max massa 1900 kg. Techn.max massa AHW (geremd) 1500 kg. 7 traps-automaat (DSG). Mijn caravan Fendt heeft als massa rijklaar 1050 kg en toegestane max. massa 1300 kg. De combinatie rijdt altijd prima, ook op weg naar de bv. de Franse Alpen. Het enige dat me de afgelopen 2 jaar is overkomen is dat op een lange en steile helling in de A40 onder Geneve de temperatuur van het koelwater opliep tot in het rode gebied (130 graden). Dat gaf veel stress onderweg. Wat te doen om dit de volgende keer te voorkomen?

 2. Kortsluiting omvormer

  Gevraagd op 26 december 2019

  Heb kortsluiting bij mijn omvormer. Heeft een jaar gewerkt en na de winterperiode deed jij het niet meer. Melding kortsluiting op display. Aeg 1500 watt omvormer. Wat kan Dat zijn?

 3. Ring verwarming caravan

  Gevraagd op 18 december 2019

  Zijn met dealer in overleg voor aanschaf caravan. Komt ook de keuze ring verwarming bij kijken of niet. Zit standaard een gaskachel in en de dealer(s) proberen ons ook een ringverwarming systeem te verkopen. Ik vind hun argumenten hiervoor niet erg inhoudelijk. Kunt u mij hier advies over geven? Wij zullen onze caravan met name gebruiken tin de periode mei t/m Augustus.

 4. Watertank en pomp

  Gevraagd op 18 december 2019

  5 weken geleden camperbus winterklaargemaakt. Adria twin. Willen echter komende kerst toch effe weg. Watertank leeg en op bedieningspaneel knipperd het signaal dat hij leeg is. Gas inmiddels bij gevuld, verwarming werkt prima. Als ik nu waterbijvul bv 40 liter...gaat dan de pomp weer automatisch werken.... Boiler uit winterstabd gehaald na opwarmen camperbus. Is dompelpomp zonder terugslagklep.

 5. Winterbanden caravan

  Gevraagd op 8 december 2019

  Als je in de winter kampeert, moet de caravan dan ook winterbanden hebben?

 6. Dak airco voor buscamper

  Gevraagd op 7 december 2019

  Ik ben op zoek naar een dakairco voor een buscamper met de maten 50*70 (dat is de omvang van het dakluik waar de airco in zou moeten passen). Ik vind alleen 40*40. Bestaat er zo'n airco? of zijn er "stukken" om een airco passend te maken?

 7. Camper fijnstoftoeslag

  Gevraagd op 3 december 2019

  Sinds eind 2017 bezit ik een Hymer B584 van 1999 uiteraard op diesel, welke net in ons buget paste. Ook ik kreeg onlangs een brief over de fijnstoftoeslag. De camper is in prima staat en kan nog vele jaren mee. Wegdoen is geen optie, dat is kapitaalvernietiging en geld voor een nieuwere camper heb ik niet. Als ik de verstuivers laat vervangen, een roetfilter laat monteren en dan de camper door de RDW laat herkeuren, mag ik dan de milieuzones in en komt dan de fijnstoftoeslag te vervallen? Ik ben gaarne bereid hierin te investeren, maar van de zijde van de overheid moet er dan wel wat tegenover staan.

 8. Wat is de hoogte van de wegenbelasting voor een camper

  Gevraagd op 2 december 2019

  Ik wil een camper kopen en heb een technisch rapport aangevraagd bij Autoverleden.nl. De opgave van de wegenbelasting daar is veel hoger dan de opgave die de verkoper doet op Marktplaats. Ook staat de camper volgens Autoverleden geregistreerd als personenauto maar volgens de eigenaar als camper. Bij een andere camper waar ik belangstelling voor heb, en waarvoor ik een rapport heb opgevraagd bij Autoverleden gebeurt hetzelfde. Deze tweede camper staat volgens Autoverleden geregistreerd als bedrijfswagen maar volgens de eigenaar als camper en is de opgave van de wegenbelasting veel hoger. Wie moet ik nu geloven en hoe kom ik achter wat werkelijk geldt.

 9. Fijnstof toeslag diesel

  Gevraagd op 1 december 2019

  Ik heb ook een oude camper en ben ook aangeslagen voor fijnstof belasting. De camper is nog in uitstekende staat. Als ik nu voor een paar duizend euro.’s de oude diesel vervang voor een moderne fijnstof arme diesel ben ik dan vrij van deze aanslag?

 10. Lekkage caravan na opmerking aan dealer dat ik het niet vertrouw

  Gevraagd op 27 november 2019

  Ik heb in 2014 een nieuwe caravan Eriba Exiting gekocht bij Pauw recreatie in Heerhugowaard. Bij niet gebruik staat hij in een geïsoleerde stalling. Een vochtmeting heeft in 2015 plaatsgevonden daarna niet meer, ook vanwege een jaar niet gebruik wegens overlijden van mijn partner. In april van dit jaar bij demontage van een rolgordijn zijgeleider kwamen roestige schroeven uit de zijwand, en heb ik direct gemeld dat dit duid op lekkage. Pauw heeft een vochtmeting en visuele controle uitgevoerd maar niets gevonden, het zou van leefvocht komen. Echter bij het schoonmaken voor de stalling, na een flink nat campeerjaar, constateerde ik vocht en een zwelling in de wand. Na een door mij uitgevoerde controle bleek bij de bovenhoek van het raam kit te ontbreken en stukje metaal steekt achter het rubber naar buiten. De reactie van Pauw was dat de zwelling wel weg zal trekken, wat ik betwijfel, en in mei 2020 wordt het gerepareerd. Het is geen garantie van Eriba wegens de niet jaarlijkse vochtmeting, echter wel een duidelijke fabrieksfout. Hoe kan ik hier het beste mee omgaan? Kan ik Pauw hierop aanspreken en bij het niet wegtrekken van de zwelling waardevermindering van de caravan verhalen?