Vragen gesteld door de Leden

Beantwoord door Experts

526 expert vragen

 1. Afsnijden op de snelweg

  Gevraagd op 7 februari 2020

  Regelmatig komt het voor dat wanner ik op de linkerrijstrook met de maximum snelheid aankomt rijden een auto die achter een vrachtauto rijd vlak voor mij de vrachtato gaat inhalen. Door krachtig te remmen heb ik nog steeds een aanrijding kunnen voorkomen. Wie is aansprakelijk bij een aanrijding?

 2. Snelheidsovertreding Frankrijk

  Gevraagd op 31 januari 2020

  Op 12-08-2017 ben ik in Frankrijk geflitst met 99km/u waar volgens de berichtgeving van de boete 90km/u is toegestaan. Na correctie was de snelheid 94km/u met een boete van 68 euro. Deze heb ik betaald binnen de termijn en bezwaar aangetekend. Dit omdat ik nog op streetview heb nagekeken wat de borden aldaar aangaven en dat was 100km/u.

 3. Voorrang

  Gevraagd op 24 januari 2020

  Ik reed op een doorgaande weg rechtdoor(bewijs heb ik van de gemeente), langs een parkeer terrein (ook hier is bewijs van). Deze parkeer terrein is gescheiden van het wegdek met een lage ijzeren balk (hekje). De uitrit is dus voor mij herkenbaar aan de niet afgeronde hoeken en de ijzeren balken. De tegenpartij heeft dus naar zowel links als rechts geen zicht door de geparkeerde auto's. Toch claimt hij dat hij voorrang heeft omdat hij van rechts komt. Vervolgens is hij door de binnenbocht links afgeslagen en is hierdoor tegen mijn achterkant van de auto gereden. Het enige wat voor de tegenpartij spreekt is dat de wegdek vrijwel identiek is. Nu heb ik ook een strijd met mijn eigen verzekering. Deze kijken alleen naar het soort wegdek. Hoe sterk sta ik als ik hier werk van maak. Het is jammer dat ik geen foto kan toevoegen.

 4. Op voorsorteervak stoplicht voor rechtdoor

  Gevraagd op 16 januari 2020

  per abuis door rood licht gereden waar 24 uurs digitale flitspalen staan. Kreeg Mulderboete a €249,00 op voorsorteervak voor rechtsaf heeft zij rood stoplicht (deels afgedekt door lantaarnpaal op foto van cjib te zien) Op dit voorsorteervak staat ook een stoplicht voor rechtdoor (raar en gevaarlijk, zeer verwarrend).

 5. Is het gebruik van richtingaanwijzers niet meer verplicht?

  Gevraagd op 11 januari 2020

  Regelmatig zie ik dat richtingaanwijzers niet meer gebruikt worden, en soms ben ik de enige doe hier nog aan denkt. Is het aanzetten mogelijk facultatief geworden?  De wetgever communiceert niet altijd even scherp over veranderende verkeersregels.

 6. Appen in stilstaande auto

  Gevraagd op 22 december 2019

  Wanneer je toch een bekeuring krijgt,voor appen achter het stuur met telefoon in de hand bij stilstaande auto bijvoorbeeld voor stoplichten of in de files,wat dan te doen,volgens mij trek je altijd aan het kortste eind als je het laat voorkomen.

 7. Regels op nieuwe rotonde

  Gevraagd op 7 december 2019

  Op nieuwe rotondes kun je vaak, door uiterst rechts de rotonde te nemen, de afslag nemen. Hier MOET je dus de rotonde verlaten (de rotonde vervolgen is dan niet mogelijk) Schrijft de wet hier nog steeds voor dat je op rotondes bij het nemen van de afslag richting moet aangeven, terwijl je in bovenvermeld voorbeeld NIET rechtdoor kunt rijden en de weg moet vervolgen waarbij je GEEN richting zou moeten aangeven. Wat zegt de wet hierover?

 8. Bijzondere manoeuvre

  Gevraagd op 3 december 2019

  Op een driewegkruising. Twee auto's beide achteruitrijdend. Wie heeft er voorrang? Van rechts komend natuurlijk, maar gezien vanaf rijrichting van beide voertuigen of gezien vanuit de positie van de bestuurders?

 9. Fietsen in woonerven: rechten, plichten en verkeersborden

  Gevraagd op 2 december 2019

  Mijn vragen hierover: Waar mogen fietsers op een woonerf fietsen, overal, ook op erftrottoirs? Heeft een trottoir binnen een erf dezelfde status als daarbuiten? De regels voor erven gelden toch evenzeer voor fietsers en bromfietsers? Waarom dan geen bord? Kan een fietspad binnen de bebouwde kom een erf kruisen, want verderop rijd je ook weer automatisch een erf binnen? Een gesloten verklaring dient toch aan beide zijden van een weg aangegeven te worden (mits niet doodlopend)?

 10. Parkeren tegenover in- uitrit

  Gevraagd op 27 november 2019

  Naast ons huis hebben wij een parkeervak voor 4 auto's. Deze ligt in een smalle straat. Mogen auto's parkeren tegenover onze uitrit ? Onze uitrit ligt direct aan de weg, zonder stoep ertussen. De smalle weg is +/- 5 meter. Alleen als je met achterkant van de auto naar je huis staat, kan je er met heel veel moeite uit ( als je parkeersensoren hebt). Maar ben je verplicht zo te parkeren ? Het kost al heel veel moeite als er een andere auto staat om het zo te doen. ( mits je niet te grote auto hebt.