Vragen gesteld door de Leden

Beantwoord door Experts

26 expert vragen

 1. Dwaling en te weinig onderzoek bij aanschaf autokoop ongedaan maken lukt niet

  Gevraagd op 9 mei 2020

  Auto gekocht met meer dan 200.000 kilometer, meer dan mij is verteld. Verder zou er een APK op zitten, die er niet op zit. Bezwaar gemaakt, om de koop ongedaan te maken. Werd niet geopend/gelezen. En voldoende aanleiding, met bevestigingen van RDW dat er sprake is van opzettelijke misleiding en oplichting. Ik heb de auto geschorst en in garage staan. Ik kan me niet voorstellen dat er niets aan te doen is. Wat is wijsheid?

 2. Informatie aankoop aan klant

  Gevraagd op 17 april 2020

  Is een autodealer of verkoper verplicht het auto verleden (historie) aan een klant mee te delen. Bij aan koop van een occasion.

 3. Informatieplicht

  Gevraagd op 7 februari 2020

  Ik heb een auto gekocht die juli 2015 als eerste tenaamstelling heeft. Nadat ik deze gekocht heb, zie ik, dat deze auto is uitgerust met het RPA beveiligingssysteem en niet het vanaf november 2014 verplichte RDCi beveiligingssysteem.

 4. Verantwoordelijkheid vervangen automaat

  Gevraagd op 25 december 2019

  Ik kocht een Renault Kadjar automaat uit 2016, 25.000 km van een particulier. Bij een proefrit merkte ik dat de auto bij optrekken vanuit stilstand schokte. Omdat de proefrit verder goed verliep en de verkoper ook de update van de software op zijn kosten liet uitvoeren, kocht ik de auto. Tijdens de update bleek dat de automaat vervangen moest worden. De kosten daarvan zijn rond de 9000 euro, waarvan Renault Nederland 75 procent voor zijn rekening neemt. De verkoper zegt dat zijn nu overleden vader eind 2018 bij afloop van de garantietermijn een proefrit maakte en dat de auto in orde was. Wat zijn mijn rechten?

 5. Motor gekocht met schade verleden

  Gevraagd op 20 augustus 2019

  De motor ziet er super uit en rijd perfect! Niets op aan te merken. Van de week ging ik langs de merkdealer om onderdelen te bestellen en die voerde het vin nummer in de van de motor en toen kwam er naar boven dat de motor in het verleden lichte schade heeft gehad. (Deukje in de benzine tank, knipperlicht rechts achter eraf, uitlaat dempers beschadigd, rechte spiegel hangt er krom bij).

 6. Kilometerstand

  Gevraagd op 19 april 2019

  Vorig jaar heb ik een Volkswagen Tiguan (nieuwprijs ongeveer 35.000) uit 2012 gekocht. De auto was geïmporteerd uit Duitsland. Nu de auto een beurt moet hebben blijkt de tellerstand voor aanschaf terug te zijn gedraaid met 40.000 kilometer. Ik kocht de auto dus niet met 57.000 op de teller, maar met ongeveer 100.000 km op de teller. Uit de wagenhistorie is dit af te leiden en ook zijn er doelbewust een aantal bladzijden uit het onderhoudsboekje/serviceplan gesneden. Degene die mij de auto heeft verkocht zegt dit niet zelf gedaan te hebben, maar is ook bij de neus genomen. Ik denk dat hij te goede trouw is. Hij wil het ook netjes met mij regelen en afhandelen. Inmiddels heeft hij mij 2000 euro aangeboden en de kosten van de aankomende grote beurt te vergoeden.

 7. Geschil bij verkoop auto

  Gevraagd op 18 maart 2019

  Circa 2 weken geleden heb ik mijn auto verkocht, van particulier naar particulier. Voor de verkoop en overschrijving, heeft hij een proefrit gemaakt, en tijdens deze proefrit heb ik hem verteld wat de bij mij bekende gebreken zijn van de auto. (Auto uit 2001, ~240.000 kilometer). Na een week, naar een postkantoor gereden (20 kilometer), om de auto over te schrijven. En heeft hij mij hierna thuis gebracht.(20 kilometer). De auto was prima in orde. Echter een week na de tenaamstelling is de versnellingsbak stuk gegaan.Kosten circa €1000,- Nu wil de koper dit op mij verhalen. Wat zijn hierbij mijn rechten en plichten? Ik hoor graag van jullie.

 8. Annulering koop

  Gevraagd op 13 maart 2019

  Ik heb een auto gekocht voor 850 euro bij een bedrijf. Voor de koop heb ik om de tellerstand gevraagd omdat er een nap bijzat. De verkoper zei dat die niet beschikbaar was. Ook heb ik gevraagd of hij meer wist over de historie en dat wist hij ook niet. Na nogmaals vragen heb ik toch het tellerrapport ontvangen, maar nog steeds niet de historie die onderdeel is van het uitgebreide tellerrapport. Het tellerrapport is voor mij reden om van de koop af te zien. De verkoper brengt daar nu 15% van de koopprijs in rekening wegens annulering. Moet ik die betalen?

 9. Aankoop auto die schade blijkt te hebben

  Gevraagd op 14 februari 2019

  Wij hebben een auto gekocht in Alphen aan de Rijn namelijk een Renault Twingo uit 2008 met 68k km op de teller. De auto ziet er op op het eerste gezicht goed uit en was mooi gepoetst. Ik heb bij het bedrijf alle deuren open gedaan en gekeken naar de naden van de deuren behalve de koffer bak. Wat wel opviel is dat er een aantal druiper op de kofferbak zaten. Ik heb hier gevraagd of de auto schade heeft gehad en hier werd volmondig nee op gezegd. En zo leek het ook van buiten.

 10. Auto op lpg gekocht, volgens verkoper 28 euro wegenbelasting per maand. Blijkt geen G3 te zijn.

  Gevraagd op 5 februari 2019

  Ik heb in oktober 2018 een Skoda Citygo gekocht op lpg, via een handelaar. Ik vroeg vooraf naar de wegenbelasting, 28 euro. Dus ik ging uit van een G3 installatie. Nu blijkt dat we 70 euro betalen en de auto niet als g3 is aangemeld bij de RDW. De auto is geimporteerd uit duitsland. Navraag gedaan bij een lpg installatiebedrijf en die concludeert dat de installatie niet bekend is in NL en derhalve niet als g3 wordt erkend. Ombouwen kost 1200 euro.