Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Ford Ecoboost: gescheurde motorblokken?

Vraag gesteld door M. Veldkamp op 12 januari 2023

Toen ik aan mijn garagist (mooi woord!) vertelde dat ik een Ford B-max wou kopen betrok zijn gezicht. Hij  heeft slechte ervaringen met dit type 3 cylinder motorblok. Afgelopen 2 jaar had hij er zeker 3 moeten vervangen.  Een andere garage bevestigde dit maar op internet vind ik er niets over. Op uw site lees ik wel dat de motoren slecht tegen oververhitting kunnen. Is dit een structureel probleem (slecht blok) of zijn de euvels te wijten aan gebrek aan koelvloeistof of niet de juiste olie. Maw wel of niet kopen? Wat is het risico? Zijn er bepaalde series/jaargangen bekend met problemen?

Merk: Ford
Type: B-max of Fietsa
Bouwjaar: 2013
Motorvermogen: 101 pk

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

 

U vraagt of het bekend is dat de Ecoboost motor van Ford koelprooblemen kunnen krijgen waardoor de motor kan beschadigen.

We weten dat er koelingsproblemen kunnen zijn waar Ford ook een recall voor open heeft staan bij de RDW ter voorkoming, met de volgende mededeling;
''De cilinderkop kan oververhit raken en als gevolg scheuren als er met onvoldoende koelvloeistof gereden wordt''.
We weten dat een lekkende o-ring of retourslang naar het expansietankje verantwoordelijk kunnen zijn voor koelwaterverlies, met oververhitting en motorschade als mogelijk gevolg. Berichten dat dit ook uiteindelijk in de praktijk veel motorschade oplevert bereiken ons op wat enkele incidentele gevallen niet. Terwijl motorische klachten van andere merken heel veel bij ons gemeld worden geldt dat voor de ecoboost motor in verhouding niet.

Het omschreven probleem aan het koelsysteem is dus serieus genoeg geweest voor Ford om dat in het terugroepregister van de RDW te laten opnemen. Wanneer er vervolgens tóch een blok scheurt heeft de daaraan voorafgaande oorzaak misschien geen preventieve aandacht gekregen waar de recall juist voor bedacht is.