Naar artikel

All seasonbanden met sneeuwvloksymbool

Vraag gesteld door op 23 oktober 2022

Kan/ mag ik met all seasonbanden voorzien van sneeuwvloksymbool in Duitsland en Zweden rijden?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

 

U vraagt of u met all seasonbanden in Zwitserland en Duitsland mag rijden mét sneeuwvloksymbool.

Wat Zweden betreft het volgende;

Winterbanden in Zweden

  • Verplicht in winterperiode - Het gebruik van winterbanden (met of zonder spijkers) is verplicht van 1 december t/m 31 maart bij winterse omstandigheden. Dit voorschrift geldt ook voor Nederlandse auto's.
  • Let op: Met winterse omstandigheden wordt bedoeld: sneeuw of ijs op de weg of een nat wegdek in combinatie met temperaturen rond of onder nul graden.
  • De politie heeft de bevoegdheid om te bepalen wanneer er sprake is van winterse omstandigheden op bepaalde wegen of wegdelen.
  • Als er geen sprake is van winterse omstandigheden, is het gebruik van zomerbanden toegestaan, zelfs in de periode van 1 december t/m 31 maart.
  • Winterbanden moeten zijn voorzien van het sneeuwvloksymbool (3PMSF) of de aanduiding M+S, maar in het laatste geval moeten de banden wel speciaal zijn ontworpen voor winterse omstandigheden (zo worden vierseizoenenbanden met de aanduiding M+S niet gezien als winterbanden). Na 30 november 2024 gelden in Zweden alleen winterbanden met een sneeuwvloksymbool als winterbanden. Tot die tijd  zijn all seasons met sneeuwvloksymbool (3PMSF) wél geaccepteerd en erkend.

Voor Duitsland geldt;

Winterbanden of all-seasonbanden

  • Verplicht bij winterse omstandigheden - Als winterse omstandigheden dat vereisen, is het gebruik van winterbanden verplicht (situative Winterreifenpflicht). Dit wettelijke voorschrift geldt ook voor Nederlandse auto's en campers. Voor motoren geldt de winterbandenplicht niet.
  • Winterse omstandigheden zijn: ijzel, gladheid door sneeuw of sneeuwmodder en gladheid door ijs- of rijpvorming
  • Winterbanden moeten zijn voorzien van het sneeuwvloksymbool (3PMSF, 3 Peak Mountain Snow Flake). Ook oudere winterbanden die vóór 1 januari 2018 zijn gefabriceerd en alleen de aanduiding M+S hebben, worden nog tot en met 30 september 2024 beschouwd als winterbanden.

De conclusie is dat rondom op all seasons mét sneeuwvloksymbool volstaat in de genoemde landen.