Naar artikel

Vibratie na monteren van vier nieuwe banden

Vraag gesteld door op 9 november 2020

Na het monteren van 4 nieuwe banden blijft er een lichte vibratie in de auto. Het meest merkbaar rond de 80 km/hr.
Banden zijn tot twee maal toe gebalanceerd. Volgens het bedrijf zat er een hoogte verschil op 1 van de banden. Dit hebben ze gecorrigeerd.
Toch blijft er een vibratie merkbaar.
Graag uw advies hoe nu te handelen? Kan ik bv de banden/velgen combinatie bij de ANWB laten controleren? We komen een beetje vast te zitten in de besluitvorming/ aanpak van het probleem.

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

 

Na montage van nieuwe banden voelt u een trilling. U heeft de banden laten controleren door uw leverancier en die constateerde hoogteslag. Dat is een onrondheid van de band. De band is overdreven gezegd ei-vormig, niet helemaal rond. Dat is tot op zekere hoogte te corrigeren door het loopvlak op de plek waar hij afwijkt iets af te vlakken, maar het blijft een halfbakken oplossing omdat de oorzaak niet in het loopvlak zit, maar in het karkas. 


Als u nieuwe banden koop hoeft u niet te verwachten dat ze trillingen veroorzaken. Wat mij betreft gaat de onronde band terug naar de fabrikant en krijgt u van uw leverancier een nieuwe. Uw leverancier kan op zijn beurt (garantie) terecht bij zijn leverancier. 
De ANWB heeft geen mogelijkheid om banden te controleren. Mocht er discussie ontstaan of de trilling acceptabel is, dan zou u een onafhankelijke expertise door bijvoorbeeld Dekra kunnen overwegen.