Naar artikel

Caravanpakket voor trekhaak

Vraag gesteld door K. Wouda op 28 augustus 2020

Ik wil een trekhaak laten monteren op een Peugeot Partner voor een caravan. Volgens trekhaakcentrum zou daar een caravanpakket bij moeten.

  1. Waarvoor is dat?
  2. Kan het ook zonder? (Ik heb vroeger vaker met caravans gereden en die heb ik altijd direct aangesloten op de 13 polige stekker. Dat werkte prima. Waarom dan nu een caravanpakket?).
Antwoord van Mickel

Antwoord van Mickel

ANWB Expert

U bent van plan een trekhaak te laten monteren onder uw Peugeot Partner en volgens de installateur moet er een caravanpakket bij.

Het caravanpakket waar over gesproken wordt, is waarschijnlijk een uitbreidingsset op de normale trekhaakmodule. Deze uitbreiding zorgt ervoor dat er een 2e constante stroomdraad aangelegd wordt. Deze constante stroomdraad wordt via het contactslot geschakeld.

In de meeste caravans zit er een aparte stroomvoorziening voor de koelkast. Op het moment dat u de auto uitzet, wordt de stroomvoorziening naar de koelkast onderbroken en blijft bijvoorbeeld de binnenverlichting in de caravan wel gewoon functioneren. Dit voorkomt dat de accu van de auto snel leeggetrokken wordt omdat een koelkast veel stroom vraagt.

Het `caravanpakket` maakt dus onderdeel uit van de 13 polige stekker. Het kan best zijn dat bij uw andere auto's deze voorziening ook aangebracht was.

Gebruikt u alleen een aanhanger of een fietsendrager maar geen caravan, dan is het aanbrengen van die extra geschakelde, constante stroomvoorziening zinloos.

Kan het ook zonder? Ja, de verlichting van de caravan etc. zal gewoon werken. Als u deze voorziening niet heeft, kan het dus wel zo zijn dat uw koelkast tijdens het rijden niet fuctioneert.