Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Verhoogd stationair toerental koude start

Vraag gesteld door M.F.M. Crooijmans op 25 juli 2020

Ik heb sinds 14 februari 2020 een MAZDA CX-5 diesel in mijn bezit. Na ongeveer 6 tot 8 weken begon de motor na een koude start s ‘morgens of na een dag werken op het werk af en toe met een verhoogd stationair toerental van ongeveer 1800 toeren en dit duurt plusminus 30 seconden, dit probleem werd steeds erger nu is het al maanden bij elke koude start een verhoogd stationair van 1800 toeren wat 30 seconden duurt, ik ervaar dit als erg irritant. Mijn auto staat thuis onder een carport dus u kunt zich voorstellen dat dit als een klankkast werkt. en op het werk kijken de mensen naar mij i.v.m. dit hoge toerental.

Ik ben al 3 keer terug geweest naar de garage maar die kunnen niks vinden ook na het uitlezen niet en ze kunnen mij geen antwoord op mijn vragen geven waarom de eerste 6 tot 8 weken niet en nu elke koude start. Ik hoop dat u mij verder kunt helpen met dit probleem.

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

Uw Mazda CX-5 draait gedurende een halve minuut zo'n 1.800 toeren stationair. De garage heeft tot drie keer toe niets kunnen vinden.

Ik weet niet of u de auto vanaf de genoemde datum nieuw in uw bezit heeft of als gebruikte auto. Wat het laatste betreft zou het misschien een vervuilde EGR klep of vervuild gasklephuis kunnen zijn.

Heeft u de auto vanaf februari als nieuw in uw bezit dan sluit ik dat echter uit. De Wegenwacht weet nog te melden dat er weleens slechte massa contacten kunnen zijn maar ik heb nergens een concrete aanwijzing kunnen vinden dat in de richting van een oorzaak wijst. Dat is misschien ook de reden dat uw garage niet de vinger op de juiste plek weet te krijgen.

Het is wel zo dat om emissie redenen de koustart nog weleens een verhoogd toerental kan laten zien maar het blijft merkwaardig dat 6-8 weken lang dit niet het geval is geweest. Het blijft dus een zoekplaatje waar ik op afstand ook geen verlossend antwoord voor heb.