Naar artikel

Chiptuning

Vraag gesteld door W. Jelsma op 31 mei 2019

Wil graag weten of chiptuning voor mijn camper, Fiat 2004, 2800 JTD, zinvol/verstandig is. De auto heeft vrij snel moeite met het klimmen van lange hellingen (bv. richting Dordogne). Moet dan terug schakelen van 5 naar 4 =90. Zou wel wat meer 's snelheid believen.

Antwoord van Leo

Antwoord van Leo

ANWB Expert

Uw Fiat Ducato camper uit 2004 met een 2.8 JTD motor heeft naar uw idee snel moeite met een lange helling. U vraagt of het zinvol/verstandig is om de motor te laten chiptunen.

Deze kampeerauto heeft de 5e versnelling om in deelast het geluid te reduceren. Het verschil tussen de 4e en 5e versnelling is 1.000 rpm.
De 5e versnelling is niet geschikt voor langdurige maximale belasting en zal problemen gaan geven bij zwaardere belasting.
Onder belasting zal al snel teruggeschakeld moeten worden om de motor boven de 2.000 rpm te houden en om de versnellingsbak te ontlasten.

Om bovenstaande redenen vind ik het niet verstandig de motor te laten chiptunen.

Als u meer snelheid wil onder zware omstandigheden kunt u kiezen voor een 3.0 liter met 130 KW vermogen. Bij deze uitvoering is ook de aandrijving aangepast aan het grotere koppel en vermogen.