Naar artikel

Is de oorzaak van vocht in de auto op te sporen door de speurdienst?

Vraag gesteld door Vochtproblemen op 26 januari 2017

Bij vorst moet ik zowel de buitenzijde als de binnenzijde van de ruiten krabben.

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt of waterlekkage eventueel opgespoord kan worden door het ANWB Keuringstation.

Bij bevroren ruiten of bij zonnig weer beslagen ruiten in het interieur duidt inderdaad op een waterlekkage. In de sommige gevallen betreft het regenwater dat via een soms onbenullig klein lekje het interieur weet te bereiken. De gevolgen zijn buitengewoon hinderlijk, vooral wanneer je de ijskrabber óók binnen nodig blijkt te hebben.

Helaas kan het opsporen hiervan niet plaatsvinden bij een van onze keuringsstations. Een speurtocht naar het betreffende lekje is vaak een tijdrovende klus en moet het interieur in veel gevallen voor een deel gestript worden om de bron van de lekkage te ontdekken. Voor dit soort intensieve ingrepen bent u dan toch op de garage aangewezen.

Overigens zou mijn eerste aandachtspunt zijn de kachelbak vlak onder de voorruit. Vanuit deze bak haalt de kachel z'n buitenlucht en moet het onvermijdelijke regenwater via kanaaltjes worden afgevoerd. Door verstopte afvoerkanalen kan overtollig water via de kachelventilator het interieur bereiken. Er zou in ieder geval gecontroleerd kunnen worden of een emmertje water meestal ergens bij de wielkasten wordt afgevoerd.