Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Tijdelijk kenteken bij export auto binnen Europa

Vraag gesteld door gellius op 1 oktober 2015

Een gebruikte auto is in Nederland uitgeschreven voor export naar Frankrijk i.v.m. verkoop aan inwoner van dat land.
Voor het rijden van die auto (na uitschrijven bij de RDW) wordt een tijdelijk (2 wk. geldig) kenteken uitgeschreven met nummerplaten met het oorspronkelijke nummer op wit veld.

Volgens sommige ambtenaren van RDW is dit in heel Europa geldig, dus soort Europese regeling. Volgens andere geraadpleegde ambtenaren van RDW moet je daarover nog extra navraag doen over de geldigheid van deze regeling bij de landen waar je gaat rijden, dus in dit geval België en Frankrijk. Wat is waar?

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

Rijden met aangemelde auto
Op de site van de RDW staat het volgende over rijden met de auto die al is aangemeld voor export: "Als de kentekenregistratie bij de RDW is beëindigd in verband met uitvoer, dan mag u niet meer met het voertuig op de openbare weg rijden.

Uitvoerkenteken
RDW gaf tot 1 januari 2014 voor voertuigen die werden uitgevoerd een speciaal uitvoerkenteken af. Vanaf 1 januari 2014 is hiervoor het papieren kentekenbewijs deel II voor uitvoer in de plaats gekomen. Dit kenteken moet u op witte platen (of wit karton) met zwarte cijfers en letters op het voertuig voeren en is alleen geldig in Nederland.

Maximaal termijn
Na aanmelding voor uitvoer mag een voertuig nog maximaal 14 dagen in Nederland op de openbare weg rijden, maar niet langer dan de APK geldig is. Als de APK niet meer geldig is mag u niet meer met het voertuig rijden. En: "als u (na aanmelding export, EJ) nog wel met het voertuig gaat rijden, dan kunt u het bestaande kenteken gebruiken. U kunt de kentekenplaten zelf maken door het bestaande kenteken in zwarte letters/cijfers te plaatsen op een witte kentekenplaat (karton). Of u kunt de kentekenplaten laten maken bij een erkende kentekenplaatfabrikant pdf, 91 kB , op vertoon van de kentekencard. Dit kenteken is alleen geldig in Nederland. Na aanmelding voor uitvoer mag een voertuig nog maximaal 14 dagen op de openbare weg rijden, maar niet langer dan de APK geldig is. Als u met het voertuig mag en gaat rijden, vergeet dan niet voor die periode een verzekering af te sluiten. Controleer bij de buitenlandse instanties of u mag rijden met het voertuig in het buitenland."

Bronnen:
https://www.rdw.nl/Particulier/Paginas/Uitvoerkenteken.aspx
https://www.rdw.nl/Particulier/Paginas/Uitvoeren.aspx